27 de set. 2009

Saraswati Puja

Ahir a la tarda vaig anar a Hosur amb la Mrs Beena i tres voluntàries. Va ser agradable tornar a agafar un autobús públic ple a rebentar, crec que al final un ho arriba a enyorar i tot. A Hosur vam fer una estona d’Internet de banda ampla, no com la connexió que tinc ara mateix, i vam comprar fruita. La ciutat estava plena a vessar, perquè l’endemà, o sigui avui, és una festivitat important al Sud de l’Índia, i molta gent comprava flors, garlandes i fruites per fer les pujas (són ofrenes, adoracions, no crec que es pugui traduir a cap paraula del català).

Avui concretament es celebra la
Saraswati Puja. Saraswati és la deesa del coneixement, i la muller de Vishnu. Durant la puja es posen llibres i instruments musicals davant l’altar amb el déus, fins i tot s’hi posen electrodomèstics, que el dia anterior s’han netejat perquè estiguin impecables. Durant tot el dia no es poden fer servir els llibres, ni estudiar. Alguns estudiants han lamentat que la festivitat hagi caigut en diumenge jeje.

A mi m’han invitat a la puja que s’ha fet al Baldev Hospital, un altre dels projectes de la George Foundation, a pocs kilòmetres de Shanti Bhavan. Totes les fotos d’aquest post són d’allà. Ha estat molt bonic, ple d’increïbles rangolis dibuixats al terra, tothom vestit amb les seves millors gales, i la gent molt amable amb els estrangers.

Un dels resultats de la puja el podeu veure al meu front. La
tika és un símbol religiós que es sol fer amb pols de kumkum, i no s’ha de confondre amb el típic bindi que usen les dones hindús. Per cert, mirant la foto suposo que enteneu que em senti molt alt i molt blanc!

2 comentaris:

Clidice ha dit...

:O ets Gora! :)

najoana ha dit...

hola Eduard,
realment et tens que sentir alt i molt blanc..........però recorda que en la variació està el gust...M'admira la paciència que deuen tenir la gent d'aquí per a fer aquests dibuixos tan fantàstics a terra....i em sorpren molt lo dels electrodoméstics....i en quan a que et tractin bé, cap mena de dubte ja que normalment la gent que té poc,dona molt...petons de tots.Cuida't.