1 de set. 2009

Descobrint William Maxwell

A finals del 2006 vaig sentir a parlar molt bé de Vinieron como golondrinas de William Maxwell (Libros del Asteroide, 2006), i des de llavors que el llibre ocupava posicions capdavanteres a la llista de pendents de llegir.

Aquest estiu vaig decidir llegir-lo, i la setmana passada el vaig acabar. El llibre és una petita joia, d’un autor que llastimosament no és gaire conegut com a escriptor, ja que la seva faceta d’editor de referència d’altres grans autors va eclipsar la seva pròpia producció. Està considerat un dels millors editors nord-americans, i en la seva etapa al
New Yorker va treballar amb escriptors de la talla de Vladimir Nabokov, John Updike, J.D. Salinger o John Cheever.

Vinieron como golondrinas
és una petita novel·la amb forts components autobiogràfics. Quan Maxwell tenia 10 anys la seva mare va morir de grip espanyola. A la novel·la, a l’any 1918 una família nord-americana es veu immersa de ple sota els efectes de la grip. Des del punt de vista de 3 personatges (un per cada part del llibre: un nen de vuit anys, el seu germà gran, i el seu pare), es retrata una família de classe mitja i la dona que la manté i li dóna sentit: la mare.

Llibre molt recomanable, amb una prosa molt clara, farcida de petits detalls. Dolça i gairebé minimalista.


2 comentaris:

francesc ha dit...

doncs passa a la meva llista de pendents de llegir :)

Salutacions!

Edu ha dit...

Doncs ja em diràs que en penses un cop llegit! :)

Salut!