8 de set. 2009

Alfabetització

Avui és el Dia Mundial de l’Alfabetització, un dret humà que encara no està a l’abast de tothom. Es calcula que un de cada cinc adults no sap llegir ni escriure, i que en total hi ha 776 milions de persones no alfabetitzades. La pitjor part, com sempre, se l’emporten les dones, que són les dues terceres parts d’aquests 776 milions.

En alguns països com
Burkina Faso i Mali el 80% de la població no sap llegir ni escriure. A l’Índia més del 60% de la població està alfabetitzada, però la distribució és molt irregular, i així com hi ha estats com Kerala que superen el 90%, d’altres suspenen estrepitosament. A l’Afganistan com podeu imaginar, la baixa alfabetització només és un dels infinits problemes que pateixen, i en àrees rurals s’estima que el 90% de les dones i el 63% dels homes no saben llegir ni escriure.

Val la pena rumiar-hi, cada cop que llegim un blog, el diari, el nostre llibre de capçalera, o el menú del bar del costat, no tothom pot fer-ho.


Fotografia:
L’Sneha fa un examen a l’escola PVS de Bagepalli, Índia.

3 comentaris:

Clidice ha dit...

gràcies per recordar-nos-ho, tenim massa tendència a creure que tot el món és com a casa.

Ferran ha dit...

És increïble. Són dades que en general coneixem (sense el detall dels percentatges), i... resulta ofensiu llegir la de diners que es gasten els països en armament, mentre milions de persones no poden formar-se perque no tenen diners per pagar-s'ho, o potser ni mestres que els formin.

Fa un parell de dies llegia que Veneçuela es gastarà no sé quants milions de dòlars en comprar armament. Un altre dia serà l'Índia enviant coets a la Lluna; un altre, ...

Espero que hi hagi un judici final, que posi aquests dirigents (?) polítics a lloc, algú dia.

Edu ha dit...

Clídice, de res, certament sovint ens costa treure el cap de la bombolla on vivim.

Ferran, jo amb això del judici final no hi comptaria gaire :) Millor fer els judicis que calgui en vida. Però posats a demanar, millor que hi hagi reencarnació, segurament amb el karma que deuen acumular molts polítics, es reencarnarien en rates, o cucaraches.

Salut!