5 d’ag. 2009

Gayatri Mantra

Avui va de curiositats. El Gayatri Mantra és l’oració hindú més famosa a l’Índia. Els brahmans (sacerdots) la reciten a l’alba i durant la posta de sol. És un mantra de 24 síl·labes, en sànscrit, dedicat a Savitrí (deú del Sol, Aquell del que tots neixen). El seu origen està ens els Veda, i concretament és un fragment d'un himne del Rig Veda.

A l’Índia és molt popular, i a part d’escoltar-lo als temples recitat per
brahmans o als carrers recitat per saddhus, també el pots escoltar en infinitat de situacions, per exemple en versions musicalitzades als timbres de les cases o en melodies de telèfons mòbils.

Diuen que el significat del
Gayatri és fàcil i profund alhora. No demana misericòrdia ni perdó; demana un intel·lecte clar, per tal que la veritat hi pugui ser reflexada correctament, sense desfiguració.

Després de sentir-lo tants cops (era el timbre de la casa de la directora del col·legi a
Bagepalli), per curiositat vaig buscar-ne la traducció a alguna llengua que pogués entendre (és a dir català, castellà o anglès), i la sorpresa és que hi ha moltes traduccions però completament diferents. Això ja sol passar en textos tan antics, i especialment en llengües com el sànscrit que ja no s’utilitzen i on cada paraula té molts significats diferents.

Simplement com a curiositat, us deixo l’original i tres traduccions ben diferents agafades a l’atzar d'entre moltes altres. Sense tenir ni idea de sànscrit, m'inclino a pensar que la més fidel deu ser la segona.


Om bhur bhuvah svaha

tat savitur vareniyam

bhargo devasya dhimahi

dhiyo yo nah prachodayat


Traducció 1

Que poguem obtenir la glòria excel·lent del déu Savitrí

Així ell pugui estimular les nostres oracions


Traducció 2

Terra, espai i Cel

Aquest déu del Sol adorable

En la seva llum de déu medito

Meditant en aquell, nosaltres ens entusiasmem


Traducció 3

Om! Això és aquest món, el manifest, el sutil i el celestial, que està més enllà de tot.

Això és, el Senyor Sobirà, que es manifesta en el principi lluminós i il·luminador del poder del Sol, el més Excels, que conté el poder de tots els déus.

Meditem en Això-Déu-Absolut-Llum que ens confereix saviesa, benaventurança i alliberament.

Que Això inspiri i propiciï la il·luminació del nostre enteniment i consciència.


2 comentaris:

noica ha dit...

Corroboro que aquest mantra sona als timbres de les cases. Per exemple, a casa meva! (gràcies a l'amabilitat de l'Ali i la Latha Mirza). I no vegis quin ensurt per a les visites!!!

Edu ha dit...

Jeje i tant, no crec que hi hagi gaires timbres com el vostre a Barcelona! La gent deu quedar ben sorpresa :)