27 de juny 2009

Ubik

He acabat Ubik (La Factoría de Ideas, 2009) de Philip K. Dick, un clàssic de la literatura contemporània. Per molts és la millor novel·la de Dick, però jo no m’atreveixo a afirmar-ho perquè ni he llegit gaires llibres de l’autor, ni sóc cap apassionat de la ciència ficció.

De fet diuen que
Dick és l’escriptor de ciència ficció més apreciat pels lectors a qui no els sol agradar la ciència ficció.

A mi
Ubik m’ha agradat, és divertida, sarcàstica i plena de plantejaments metafísics. Dick dibuixa un futur (està ambientada en el llavors encara llunyà 1992) ple de telèpates i persones amb capacitats psíquiques que les empreses utilitzen pel seu profit. Un futur on els morts es mantenen congelats en estat de semi-vida, des del que poden donar consells als vius fins que moren del tot. La novel·la planteja múltiples realitats una dins de l’altra, i els protagonistes estan perduts sense saber que és real i què no ho és, de fet ni tan sols saben si estan vius o ja estan morts.

Us la recomano per passar una estona entretinguts, amb una novel·la molt diferent de qualsevol altre que he llegit.


És curiós com a vegades és menysté una mica el gènere de la ciència ficció. Molta gent considera que són obres només per adolescents, però hi ha una ciència ficció molt sèria, i no cal anar a les grans obres com
1984 o Un món feliç que evidentment fan profundes reflexions sobre l’esdevenir humà. A Catalunya per cert, el gran best-seller de la nostra literatura contemporània és el Mecanoscrit del segon origen de Pedrolo, un clàssic de la ciència ficció.

3 comentaris:

Ferran ha dit...

Les dues primeres línies del teu escrit fan mal. "Philip K. Dick, un clàssic de la literatura contemporània", dius; la veritat és que el nom no em diu res :(
Apuntando...

Edu ha dit...

Ferran, si et dic que algunes de les seves obres han donat lloc a pel·lícules com Blade Runner o Minority Report potser ja et sonarà més :)

És un dels escriptors de ciència ficció més coneguts.

Jesús M. Tibau ha dit...

tinc una mica oblidada la ciència ficció, però m'apunto el llibre