30 de juny 2009

School of Angels

Avui us recomano un article publicat a l’Outlook Business sobre Shanti Bhavan, l’escola on vaig treballar el meu primer cop a l’Índia.

Últimament el projecte de
Shanti Bhavan, que tot i alguns problemes econòmics segueix endavant, ha aparegut a diferents mitjans degut a algunes bones notícies que ja he comentat en el blog (1,2). Però l’article de l’Outlook Business és especialment interessant perquè descriu força bé els trets que fan que aquest projecte educatiu es diferenciï dels enfocaments habituals.

Us deixo un petit fragment:


[...] It’s a residential school alright. But nothing about Shanti Bhavan gives away the fact that it caters to disadvantaged dalit children from below-poverty-line families. Here’s where over 200 students, 180 of them dalits, live, get educated and dream of a future unthinkable to their folks back home. Shanti Bhavan’s aim is to give world-class education to its students so that these children of sewer cleaners, bonded labourers and masons can become society leaders as lawyers, environmentalists and astronauts.

Students are only taken in at the age of four and they spend the best part of the next 13 years at Shanti Bhavan. They are charged no fees. Its first batch (begun in 1997) will pass out next year. Shanti Bhavan was in the news this year and the last because all its tenth-graders achieved first division in the Indian Certificate of Secondary Education (ICSE) exams. [...]
Llegir-lo complet.

5 comentaris:

Asimetrich ha dit...

És impressionant la tasca que fan allà. El que desconec és si aquesta formació d'alt nivell, que sens dubte els portarà a l'elit, està pensada per què amb posterioritat aquests nois es dediquin a treballar al mateix país i a contribuir al desenvolupament de la seva zona d'origen. Existeix alguna mena de compromís en aquest sentit o es tracta d'una decisió que deixen a les seves mans?

Edu ha dit...

És un pregunta molt interessant. La idea darrera el projecte és precisament que aquests nens i nenes en el futur es converteixin en els propis agents del canvi de les seves empobrides comunitats. És un projecte que veurà els seus resultats a llarg termini.

A part d'una educació que s'intenta encaminar cap a l'excel·lència, també s'estimula la consciència crítica dels nanos respecte al seu entorn. A banda de les classes formals, es pot dir que també reben el que aquí se'n diria "educació pel desenvolupament", a través de xerrades, activitats i també amb el contacte amb voluntaris de tot arreu. A més, són molt conscients de la sort que han tingut.

En les meves converses amb ells, el nano que vol ser metge et diu que montarà un dispensari al seu poble; el que vol ser arquitecte diu que el primer que farà es construir una casa pels seus pares; etc.

Evidentment pot passar que alguns se'n vagin a les grans ciutats a treballar i ja no tornin, però pel que jo he pogut veure estan molt compromesos amb les seves comunitats i tenen ganes de fer coses per elles. Haurem d'esperar a veure que passa.

Sí que existeix però un "compromís" de que quan acabin tota la seva formació tornin a Shanti Bhavan una temporada com a voluntaris per ajudar a formar noves generacions.

Salut!

Asimetrich ha dit...

Fantàstic. No crec que hi hagi una forma millor d'ajudar al desenvolupament que començant pels infants, ells són el futur.

cristina ha dit...

Felicitats per la feina que fas.
Jo sempre hauria volgut fer quelcom semblant, la meva vocació relacionada amb ajudar a la gent que més ho necessita.
Salut
cristina

Edu ha dit...

Gràcies a tu per la visita Cristina, i pensa que sempre ets a temps de fer de voluntària!