5 de juny 2009

Meira Kumar

Per primer vegada a la història, una dona dàlit (“intocable”) presidirà la cambra baixa del Parlament a l’Índia (Lok Sabha). Es tracta de Meira Kumar, que amb 64 anys, ha estat elegida per unanimitat pels congressistes després que Sonia Gandhi proposés la seva nominació.

És sens dubte una bona notícia. A l’Índia, “la democràcia més gran del món”, hi viuen uns 165 milions de dàlits, que tot i que el sistema de castes està oficialment abolit, segueixen tenint dificultats per aconseguir treball, vivendes o per accedir a l’educació i a la sanitat.


Per cert, que em sembla que encara no havia comentat que a les passades eleccions legislatives de l’abril i maig es va imposar el Partit del Congrés (centre-esquerra) del primer ministre indi
Manmohan Singh.

8 comentaris:

Lluïsa ha dit...

M'ha fet recordar allò de que "És un petit pas per l'home però un gran pas per la humanitat".
Fa molts anys que legalment són igual que la resta, tot i que, malauradament, ningú ho diria.
Espero sincerament que el càrrec que tindrà la senyora Meira Kumar sigui un pas de gegant cap al reconeixement i el respecte que els dàlits es mereixen, com a persones que són.

Ferran ha dit...

Doncs sí que és una bona notícia, sí. M'he llegit la bio d'aquesta dona, que has lincat, i deu n'hi do què polifacètica; cosa que encara té més mèrit, perquè entenc que sent una "intocable" s'haurà trobat més portes tancades que no pas obertes, a la seva vida.

Susana ha dit...

Me n'alegro moltíssim!! Segur que amb el bon criteri de Sonia Gandhi aquest pas serà una empenta més a aquest gran grup de persones ignorades durant segles a Índia. Si Meira Kumar ha tingut el seu suport és perquè, de ben segur, se l'ha guanyat a pes.
Un somriure per tots

Edu ha dit...

A veure si és així Lluïsa!

Ferran, ser una dàlit li haurà tancat força portes, però també és veritat que és filla d'un heroi de la independència, i ex-viceprimer ministre, així que suposo que això ha ajudat bastant també a obrir-ne unes quantes.

Gràcies Susana, Sonia Gandhi és molt intel·ligent. Segur que no dona el seu suport a la lleugera!

Haurem de seguir la feina de Meira Kumar.

Salut!

ka ha dit...

També hi ha dalits més afortunats com Dr Ambedkar -pare de la constitució i ministre-, K. R. Narayan -va ser president de la república- o Mayawati -actual presidenta d'Uttar Pradesh....

Edu ha dit...

Ka, i tant, hi ha altres noms molt destacats com els que cites! La fotografia del Dr Ambedkar te la trobes per tot arreu a l'Índia.

Per cert que el proper Dilluns 22 de juny, a les 19.30h
al Centre Cultural La Mercè de Girona, ve la Christina Samy a fer una xerrada. Ella és la secretària general de Swate, l’Associació de Dones en Acció, que aplega més de 600.000 dones dàlit de l'Índia.

Salut!

ka ha dit...

dilluns torno a Cal, hi ha pagina de swate on-line?

Edu ha dit...

Caram molt bé, seguiré les teves aventures a Calcuta a través del Merengue Milengue.

Doncs jo no coneixia Swate, he sabut de la xerrada a través de la Coordinadora d'ONGs de Girona. Però buscant una mica he trobat aquest link: http://www.aredsindia.org/swate.htm

Salut!