15 de juny 2009

Entre el llop i Arjuna

Aquests dies he estat rellegint simultàniament El llop estepari de Hesse i el Bhagavad Gita. Tot i ser dos llibres completament diferents ―un és una de les grans obres clàssiques de la literatura del segle XX, i l’altre un capítol d’una història èpica índia escrita fa més de dos mil anys―, tenen alguns punt en comú.

Tot i que
El llop estepari no és ni molt menys un llibre sobre l’Índia, es nota que Hesse ja havia visitat el país, per moltes referències que fa, i ja havia escrit cinc anys abans el Siddhartha. I de fet, en aquesta relectura he trobat alguns detalls que m’havien passat per alt, com per exemple quan el protagonista regira les butxaques d’un cadàver i troba una targeta personal que diu “Tat Tvam Asi”. En el llibre no s’explica, però en sànscrit vol dir “tu ets allò”, una fòrmula molt repetida en el Vedanta Advaita.

  • El llop estepari (Proa, 1999): ja en vaig fer la ressenya en el seu moment, així que em remeto a ella. La relectura m’ha impressionat tant o més que la primera vegada. M’encanta com escriu Hesse, i segueixo pensant que El llop estepari és la novel·la curta més intensa que he llegit.
  • Bhagavad Gita (Trotta, 2005): es tracta d’un text religiós (d’entre el segle V i segle II a. C.), que en realitat, tot i ser un llibre per si sol, també és un capítol de la gran obra èpica índia, el Mahabharata. És probablement el text més important per l’hinduisme, i tot el llibre és un diàleg entre Krishna i Arjuna, tot just abans de començar una batalla al camp de Kurukshetra. Es considera que els seus principis representen la culminació dels pensaments vèdic, del ioga, del vedanta i del tantrisme. Això fa que molts estudiosos el considerin una guia breu de la filosofia hindú, i també una pràctica autoguia de la vida. Un llibre molt interessant de llegir. Si no heu llegit abans sobre hinduisme o vedanta, us recomano llegir-ne alguna edició més planera, sense tants comentaris, perquè aquesta amb comentaris de Shankara que jo he llegit és bastant densa i pot espantar a més d’un.