1 de maig 2009

Sobre pandèmies

Al blog Lápices para la paz vaig veure ahir aquest acudit gràfic de Pinto&Chinto. Bastant apropiat pels dies que corren.

A propòsit d’aquest tema, a
Entre los Simios hi vaig llegir un bon article sobre la relativització de la grip procina i la contextualització d’aquesta pandèmia amb altres enfermetats que afecten i maten a molta més gent, i que simplement ingnorem perquè no ens afecten a nosaltres (la malària per exemple mata cada any un milió de persones). Per reflexionar-hi...


7 comentaris:

SM ha dit...

El cas de les pandèmies de grip va molt més enllà de les típiques diferències Nord-Sud que menciones: afecten a tothom. La pandèmia de grip porcina sembla que al final no serà molt greu, però la reacció és l'adequada, no nomérs des dels punt de vista dels països desenvolupats. No caiguem en l'error dels tòpics. Cal estar preparats. Per a més informació:

http://www.elmundo.es/elmundosalud/2009/04/29/investigacion/1240997604.html

Edu ha dit...

Bé no hi estic pas d'acord Salvador. Per exemple el SIDA també és una pandèmia perquè afecta a tot el món, però resulta que als països del sud és mortal i aquí no.

Ignorar les diferències Nord-Sud és un error. Per què creus que mor més gent de grip porcina a Mèxic que a Europa? El nivell de desenvolupament del país és evidentment un factor clau.

A més en cap cas he dit que la reacció no hagi estat l'adequada, només dic que cal contextualitzar, perquè hi ha enfermetats que maten molta més gent, però no són mediàtiques perquè no afecten a Nova York, Tokyo o Barcelona.

Quan has treballat a un país on hi ha gent que es mor d'una simple diarrea t'asseguro que això no et semblen tòpics. Els fets són els fets, i cada 30 segons es mor un nen per culpa de la malària.

Bon cap de setmana!

SM ha dit...

Jo només dic que són dos temes diferents. Estic escrivint un llibre sobre les malalties de les que parles (l'any que ve a les millors llibreries!), sé exactament com estan les coses. Són problemes molt greus, és impossible negar-ho. I s'està treballant molt per arreglar-ho, no es pot acusar els països desenvolupats de no fer res. Mira sinó tot l'esforç de la Fundació Gates.

Però les pandèmies de grip són una història a part: ens afecten a tots per igual i si s'actua a temps es pot evitar que s'escampin al Nord i al Sud. En canvi, eliminar la malària i la SIDA dels països en desenvolupament és un problema molt més complexe que no es pot fer en unes setmanes. No és ni molt menys el mateix context, no s'ha de contextualitzar res.

I si tu saps per què es mor més gent a Mèxic d'H1N1 que a Europa portes avantatge a tots els científics que s'estan trencant el cap per explicar-ho!!! ;-)

Edu ha dit...

Caram molt bé, esperarem amb impaciència el llibre.

Cap pandèmia, sigui del tipus que sigui, afecta igual als països del nord i als del sud. El nivell de desenvolupament del sistema sanitari és evidentment un factor clau per la prevenció, el tractament i la cura.

La contextualització de la que parlo, simplement posa sobre la taula el fet que hi ha altres enfermetats (siguin pandèmies o no) que maten moltes més persones i que no surten als mitjans. Però no estic restant importància a la grip porcina ni molt menys.

I si es mor més gent a Mèxic que a Europa, suposo que és per moltes raons: els va agafar desprevinguts, el sistema sanitari no és com l'europeu, el virus ha arribat a Europa debilitat... No ho sé, jo no sóc cap expert! D'això tu en saps infinitament més que jo :)

Ferran ha dit...

A mi, què voleu que us digui, tot plegat em sembla una mica histèric. En el fons, que m'ho sembli a mi, un ningú, no té cap importància; però a La Contra d'ahir hi havia una interessant entrevista on un expert deia justament això: que tot plegat s'ha sortit de mare.

Francament, no sóc expert però a mi també m'ho sembla. Ho sabrem d'aquí a uns dies -quan, previsiblement, deixi de ser notícia de portada; i després deixi de ser notícia, directament.

Salut (mai més ben dit)

Anònim ha dit...

Ai!! ... la por que ens fa córrer com a conills.
Ahir vaig veure que ja havien encarregat 8 milions de dosis...., algú ha fet caixa!!!
Em sembla que una vegada més la vida ens demostra que no podem controlar res de res....

Trina Milan ha dit...

Eduard,
això mateix porto jo pensant tot el dia, desprès de veure la primera persona amb mascareta per Barcelona avui..impensable, no em puc creure el que el primer món pot arribar a fer..salut