17 d’abr. 2009

El profeta, de Khalil Gibran

Sens dubte un llibre i un autor molt coneguts. Gibran Khalil Gibran va nèixer el 1883 a Bsharra (Líban) i va ser poeta, pintor, novel·lista i assagista.

La seva obra més famosa és
El Profeta (1923) que va causar un gran impacte, i que inclou imatges pintades per ell mateix. Està considerat un dels llibres més venuts de tota la història.

Fins i tot els que no sou afeccionats a la literatura ni a llegir probablement haureu sentit fragments d’
El Profeta, ja que els seus textos s’utilitzen molt, i per exemple és colen sovint ens els parlaments de celebracions, casaments, etc.

Jo l’he llegit en una edició dins la col·lecció
Els petits llibres de la Saviesa (J.J. de Olañeta, 2001). Traduït al català per Esteve Serra. Ja he comentat algun cop aquesta col·lecció, són uns llibres molt petits, ideals per dur de viatge. Llibres de butxaca, literalment.

Ja havia llegit fragments de l’obra, però mai el llibre sencer. La veritat és que és un llibre bonic, escrit amb un llenguatge molt bell, que transmet certa serenitat. La història es centra en Almustafa, un profeta a punt de partir del poble d’Orfalès, que just abans de marxar, a instàncies d’Almitra (la sacerdotessa) és dirigeix als habitants del poble per contestar-los les seves preguntes.


Us deixo alguns fragments que m’han cridat l’atenció:


"Ningú pot revelar-vos altra cosa que allò que ja reposa, mig adormit, en l’albada del vostre coneixement".

"Poble d’Orfalès, la bellesa és la vida quan la vida es treu el vel que amaga el seu rostre sagrat.
Però vosaltres sou la vida i sou el vel.
La bellesa és l’eternitat mirant-se a ella mateixa en un mirall.

Però vosaltres sou l’eternitat i sou el mirall".


"Els vostres pensaments i les vostres paraules són ones d’una memòria segellada que conserva registres dels nostres ahirs,

I dels dies antics en què la terra no ens coneixia ni es coneixia,

I de les nits en què la terra s’agitava en la confusió".

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per portar en aquestes pàgines les paraules d'aquest autor, un Gran humà que les seves paraules son bellessa dins la literatura i, un gran llibre que ensenya una part de vida i d'ensenyaments inter

Carles ha dit...

Tot i no ser un gran aficionat a la literatura, després de tot soc de ciències jejeje, he de dir que el fragment del llibre que has citat m'ha agradat molt :D

Edu ha dit...

De res Anònim!

Ei Carles els fragments són seleccionats, però bastant a l'atzar, tot el llibre té el mateix to i desprèn aquesta bellesa.

Però ser de ciències no té res a veure amb que t'agradi la literatura o no! :)

Els de ciències tenim l'avantatge que podem entrar al món de les lletres amb més facilitat que no a l'inversa. Per algú de lletres és molt més difícil endinsar-se en les ciències.