22 de febr. 2009

Trilogia de Nova York

La veritat és que entenc que Trilogia de Nova York (Proa, La Butxaca, 2007) catapultés Paul Auster a la fama el 1986, i que s’hagi convertit en un clàssic contemporani de culte. M’ha semblat un llibre apassionant, molt millor que el Bogeries de Brooklyn que vaig ressenyar anteriorment en aquest blog.

El llibre el componen tres petites novel·les formant una unitat inseparable. Les tres històries tenen l’estructura clàsica de la novel·la policíaca, i els protagonistes són escriptors-detectius o detectius-escriptors que es veuen involucrats en persecucions on el perseguidor acaba essent incapaç de diferenciar-se del seu perseguit. Les tres novel·les tenen un punt on exploten, derivant en estranyes situacions on les identitats dels personatges es barregen i on Auster juga magistralment a fer el millor que sap, qüestionar-nos la dualitat realitat-ficció, a través de narradors que juguen a ser narrats.


No hi falten, com és habitual en els seus llibres, l’atzar, la sol·litud, l’ofici d’escriure i la ciutat de Nova York.


Si encara no l’heu llegit us recomano molt fer-ho.


La ciutat de vidre, Fantasmes i L'habitació tancada són les tres novel·les breus que componen aquesta Trilogia de Nova York, el llibre que va llançar a la fama el seu autor. En la primera història, una trucada telefònica implicarà un escriptor en una complexa trama de bogeria i redempció. Fantasmes narra les desventures d'un detectiu privat que investiga el cas més estrany de la seva carrera, i la tercera història descriu l'enfrontament d'un novel·lista amb els seus propis dimonis arran de la desaparició d'un amic d'infància. L'atzar, la reflexió sobre el procés creador i el joc constant entre realitat i ficció, temes tan característics de la narrativa de Paul Auster, són el fil conductor d'aquests tres excel·lents relats.

4 comentaris:

Ferran ha dit...

Ostres, aquest sí que fa anys que el tinc a la llista d'espera. No diré que caurà perquè no m'atreveixo, però sí que m'agradaria :)

Bona setmana.

xocolatera ha dit...

Doncs just m'estic acabant la primera de les 3 novel·les tres breus, a veure què tal la resta de la triologia. De moment pinta bé!

Edu ha dit...

Ferran, jo també feia anys que el tenia a la llista de pendents, finalment l'any passat el vaig comprar, i ara l'he llegit. Suposo que tota lectura té el seu procés i el seu moment.

Xocolatera, el llibre va a més, la que més m'ha agradat ha estat l'última.

Salut!

Dani Coll ha dit...

Sí. Boníssima aquesta trilogia.

El Paul Auster és un regal per als qui ens agrada la gent lliure de pensament i dinàmica.

Et recomano també (si no ho has fet ja) veure les seves pel.lícules. Totes elles escrites i dirigides per ell mateix. Especialment interessants : Lulú on the bridge i La vida interior de Martin Frost.

Salutacions.