26 de gen. 2009

Dia Mundial contra la Lepra

Ahir, 25 de gener, va ser el Dia Mundial contra la Lepra.

La lepra és una enfermetat infecciosa que es transmet per l’aire, penetrant a través de l’aparell respiratori. L’enfermetat afecta principalment a la pell i als nervis, i si no es tracta pot provocar greus danys permanents com deformacions als rostre, mans i peus, que desemboquen en paràlisis, discapacitats i en el pitjor dels casos, la mort.

En contra del que pensa molta gent, la lepra és molt poc contagiosa, i no és hereditària. Perquè existeixi el contagi cal un contacte molt estret i continuat amb la persona malalta, juntament amb unes condicions higièniques i alimentàries molt deficients.

Segons la OMS, hi ha uns tres milions de persones discapacitades per culpa de la lepra, i cada any més de 150.000 persones s’incorporen a aquesta llista de persones discapacitades. L’Índia registra un 70% de tots els casos de lepra al món. Altres països afectats són: Angola, Brasil, Congo, Costa de Marfil, Guinea, Libèria, Madagascar, Moçambic i Nepal.

El pitjor de tot plegat és que es tracta d’una enfermetat que té cura des de fa anys, i la medicació no és especialment cara. Cal doncs garantir l’accés dels malalts a la terapia de múltiples fármacs, i educar les poblacions afectades sobre l’enfermetat, en especial sobre els seus primers símptomes.

Ahir, al blog de Sonrisas de Bombay van publicar un article més extens sobre el tema, del que jo he tret part d’aquesta informació, i el qual us recomano llegir.

1 comentari:

Ferran ha dit...

Mentre llegia, abans d'arribar al penúltim paràgraf, anava pensant que també la lepra és un exemple clar de com de mal repartit està el món: pressupostos indecents dels països rics per fer guerres (bé, i dels pobres, també), mentre amb voluntat i quatre quartos es podria fer que ningú, mai més, hagués de morir de lepra al món.

És, un cop més, lamentable, o pitjor.