1 de des. 2008

Vides Minades

El passat divendres vaig passar per la Casa de Cultura de Girona per veure l’exposició itinerant Vides Minades (Deu anys). Es tracta d’un projecte fotogràfic realitzat per Gervasio Sánchez des de 1995, amb el suport d’Intermón-Oxfam, Mans Unides i Metges Sense Fronteres. L’objectiu és sensibilitzar sobre el tema de la munició sense explotar, especialment sobre les mines terrestres.


Recomano als que estigueu a prop de Girona, de passar per l’exposició. Val la pena. Per cert també existeix el llibre Vidas minadas diez años después (Blume, 2007).

L’impacte humanitari de les mines és més profund i devastador que els efectes de qualsevol altra arma: no només tallen membres o vides, també impedeixen el lliure accés dels pagesos a les seves terres, de les dones als pous d’aigua o dels nens al col·legi. Com conseqüència, moltes terres es queden sense cultivar i famílies pobres veuen disminuïts els seus ingressos”.

“Cada any les mines antipersona provoquen 15.000 noves víctimes. Colòmbia, Cambotja, Afganistan, Angola, Bòsnia o Irak destaquen entre els 78 països afectats per aquesta dramàtica situació. Uns 300.000 supervivents pateixen algun tipus de mutilació”.

“El cost d’una mina terrestre no arriba als tres euros mentre que localitzar-la, desactivar-la i destruir-la supera els 750 euros. Una superfície equivalent a un camp de futbol, que se sembra de mines en una hora, obliga a tres mesos de treball si es vol garantir un desminat total. Amb l’actual ritme de finançament, la ONU calcula que es necessitaran més de 1.000 anys per desactivar els 167 milions de mines plantades en 78 països de tot el planeta”.

Fonts: Projecte Vides Minades, Intermón-Oxfam.


6 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Les xifres parlen per si soles. És al·lucinant les atrocitats que es poden fer per defensar els interessos econòmics d'uns quants, generacions senceres condemnades. Quina ràbia.

Grafialuz ha dit...

És certament una expossició molt interessant. Jo la vaig veure a Barcelona i em va impactar, les fotografies i l'audiovisual. Un fotògraf molt valent

Ferran ha dit...

Em resulta incomprensible, absolutament "marcià", que es pugui assassinar milers de persones de manera absolutament indiscriminada, amb mines o sense. No entenc res.

Tella ha dit...

tens un blog collonut!
Gràcies!!!

Telleta ha dit...

Tella soc jo, no tenia el compte obert abans!

Edu ha dit...

Sí Asimetrich, les xifres parlen soles, i no diuen res gaire encoratjador.

Juan, les fotos són precioses, i fetes amb molt de respecte. Impactants sense cap dubte.

Ferran, són realitats totalment incomprensibles.

Tella, moltes gràcies :)

Salut!