25 de nov. 2008

Una breu història de gairebé tot

Ja he enllestit Una breve historia de casi todo de Bill Bryson (RBA Bolsillo, 2006). M’ha durat més del que pretenia, però és el problema de llegir uns quants llibres en paral·lel.

El llibre, un best-seller internacional, fa força justícia al títol, i intenta explicar en clau divulgativa què ha passat des del Big Bang fins a la civilització (agosarat en Bryson eh...). Quan una obra de divulgació intenta ser tan generalista fa una mica de por, solen ser millors les obres de divulgació sobre un tema concret, però aquí està el mèrit de Bryson, que consegueix fer un llibre molt amè, amb el que aprens moltes coses i que et diverteixes llegint. Que més es pot demanar? Doncs una mica d’ironia anglesa, que també és un ingredient del llibre.

El llibre parla d’astronomia, física, química, geologia, biologia o paleontologia entre d’altres ciències, sempre fent que resultin comprensibles, i explicant moltes anècdotes dels grans científics que hi hagut al darrera de cada una d’elles.

Bryson curiosament no és un autor d’obres de divulgació científica, sinó que és un dels escriptors de viatges més famosos d’Anglaterra (amb molts llibres ja clàssics del gènere a les espatlles). Potser és precisament el seu perfil i la seva manera d’escriure, que han fet que aquesta obra hagi triomfat d’una manera tan sonada arreu on s’ha publicat.

No el posaria en el meu pòdium personal d’assajos de divulgació científica (penso en noms com Sagan, Penrose o Hawking) però és un llibre molt interessant, divertit i que recomano a tothom que tingui interés per la ciència.

Us deixo els dos primers paràgrafs, escrits sense cap dubte, per atrapar el lector.

Bienvenido. Y felicidades. Estoy encantado de que pudieses conseguirlo. Llegar hasta aquí no fue fácil. Lo sé. Y hasta sospecho que fue algo más difícil de lo que tú crees. En primer lugar, para que estés ahora aquí, tuvieron que agruparse de algún modo, de una forma compleja y extrañamente servicial, trillones de átomos errantes. Es una disposición tan especializada y tan particular que nunca se ha intentado antes y que sólo existirá esta vez. Durante los próximos muchos años –tenemos esa esperanza-, estas pequeñas partículas participarán sin queja en todos los miles de millones de habilidosas tareas cooperativas necesarias para mantenerte intacto y permitir que experimentes ese estado tan agradable, pero tan a menudo infravalorado, que se llama existencia.

Por qué se tomaron esta molestia los átomos es todo un enigma. Ser tú no es una experiencia gratificante a nivel atómico. Pese a toda su devota atención, tus átomos no se preocupan en realidad por ti, de hecho ni siquiera saben que estás ahí. Ni siquiera saben que ellos están ahí. Son, después de todo, partículas ciegas, que además no están vivas. (Resulta un tanto fascinante pensar que si tú mismo te fueses deshaciendo con unas pinzas, átomo por átomo, lo que producirías sería un montón de fino polvo atómico, nada del cual habría estado nunca vivo pero todo él habría sido en otro tiempo tú.) Sin embargo, por la razón que sea, durante el período de tu experiencia, tus átomos responderán a un único impulso riguroso: que tú sigas siendo tú.

8 comentaris:

Trina Milan ha dit...

Eduard,
jo vaig llegir la Breu història del món del Bill Bryson viatjant per Austràlia i va ser una experiència per no oblidar...el Bryson és genial i paga la pena llegir el que publica
salut amic

kennen ha dit...

se m'avancen: jo també volia comentar-te que vaig llegir una breu història del món.

el pròleg és, si més no, curiós. m'agrada això que no sigui una experiència agradable ser un mateix, atòmicament parlant.

ets un bon filtre pels que no llegim tant.

cuida't!

Ferran ha dit...

Aquests dies he de enllestir la llista de llibres que "em demano als Reis". He decidit afegir-hi aquest; la teva crítica i els paràgrafs que has inclòs en el post m'hi han animat.

Edu ha dit...

Trina, Bryson i Austràlia sembla una combinació molt agradable! Per cert que el mateix autor té un llibre de viatges per Austràlia: "En las antípodas".

Miki, tu llegint no crec que et quedis curt precisament! Gràcies per considerar-me un bon filtre ;)

Ferran, doncs a veure si els reis es porten bé, clar que primer t'hi has d'haver portat tu ;)

Asimetrich ha dit...

ep! jo també l'apunto, crec que tinc tants llibres a la llista de pendents com àtoms al meu cos.

Edu ha dit...

Asimetrich, conec perfectament aquesta sensació. La meva llista de pendents creix i creix sense parar.

Grafialuz ha dit...

Hola Eduard, sóc Juan Alonso de la FVF. Tens un blog fantàstic. Enhorabona
PD: em suscric als RSS

Edu ha dit...

Hola Juan, moltes gràcies, i benvingut al blog!