28 de set. 2008

El Ramayana de Valmiki

El Ramayana és un text sagrat de l'hinduïsme i està considerat una de les màximes fites de la literatura oriental. Forma part dels Smriti hindús (textos no revelats directament per Déu, sinó transmesos per la tradició) i és una epopeia narrada en 24.000 versos, que gira al voltant les aventures de Rama per vèncer el seu rival Ravana i rescatar la seva esposa Sita. Es creu que l'origen de l'obra data del segle III aC. La versió més coneguda és la del poeta Valmiki.


Com a l’altra gran obra èpica hindú, el
Mahabharata, el Ramayana no és només una història ordinària, sinó que conté les ensenyances d’antics savis hindús i els presenta en una narrativa al·legòrica. Els personatges Rama, Sita, Lakshmana, Bharata, Hanuman i Ravana són fonamentals en la consciència cultural Índia.

El dia abans de marxar de l’Índia em vaig comprar tres còmics de la sèrie Amar Chitra Katha. Es tracta d’una famosa i immensa col·lècció de clàssics il·lustrats que expliquen d’una forma amena (i molt simplificada) les històries i llegendes de la mitologia hindú. Un dels tres que vaig comprar era el Ramayana de Valmiki, que fa uns dies he acabat de llegir.

La història és molt entretinguda, plena d’aventures, i no hi falten reis, prínceps i princeses, gegants, déus, semi-déus, savis ascetes, o monos guerrers. Ara però, m’he quedat amb ganes de llegir la versió de veritat.

Entre altres coses, m’ha agradat conèixer més coses de Hanuman, el déu mono, tan venerat pels indis, i del que pots trobar imatges a infinitat de llocs. Com per exemple aquesta que vaig fotografiar a Bagepalli el passat estiu.


1 comentari:

Cristina ha dit...

Hanuman era el nostre guia a Hampi (Vijayanagara) i allà mateix vam visitar el temples dels micos a dalt d´una muntanya. A un dels temples que vam visitar allà hi havia pedres esculpides amb la història del Ramayana. Molt interessant i si a més t´ho va explicant algú. Va ser l´únic lloc on vam agafar guia per nosaltres dues però crec que el lloc s´ho val. Aixx, m´has fet recordar bons moments. Gràcies!