23 de jul. 2008

Aum

Des de que estic a l'Índia no he dedicat tant temps a la lectura com faig habitualment. És un dels pocs hàbits que trobo a faltar.

Finalment però he acabat les Upanishads. Isa, Katha i Kena (Los pequeños libros de la sabiduría, 2005). Aquesta col·lecció de llibres editats per J.J de Olañeta és fantàstica per llegir-los de viatge. Són realment llibres de butxaca, en el sentit més literal.

Les Upanishads pels que no ho sapigueu, constitueixen la part de saviesa dels Vedes, i representen el cim més alt del pensament i la cultura índia. Poder llegir-los a l'Índia és doncs un privilegi alhora que un plaer.

Les Upanishads es coneixen com Vedanta, que vol dir literalment "meta final de la saviesa". Respecte la seva antiguitat, alguns estudiosos situen el període vèdic en el 4000 o 5000 a.C. Altres entre el 2000 i el 1400 a.C. És difícil saber-ho perquè eren ensenyances de tradició oral. Però fins i tot els més conservadors admeten que el període vèdic va ser uns quants segles anterior al budista, que es va iniciar el segle sisè a.C. Estem doncs, davant d'unes ensenyances mil·lenàries.

No entraré a explicar en profunditat el seu contingut (tampoc sé si podria), qui hi estigui interessat pot llegir-les, però crec que puc resumir-ho, d'una manera molt simplista, dient que el seu missatge és sobre la unitat de l'ànima (Atman) i Déu (Bhraman), idea que de fet es pot percebre en tota l'espiritualitat índia, i de la que ja vaig parlar en el post sobre Vedanta Advaita fa uns mesos.


Aquesta versió ha estat traduïda del Sànscrit pel Swami Parananda, que també hi ha afegit interessants comentaris. La versió en castellà és d'Esteve Serra.
Us deixo amb un petit fragment, traduït al català per mi mateix:

Yama (la Mort) va respondre: Aquella meta que tots els Vedes glorifiquen, que totes les austeritats proclamen, per desig de la qual (la gent) practica el Brahmacharya (vida de continència i servei), aquella meta te la diré breument: és Aum.

1 comentari:

MahatmaRikki ha dit...

Om.
Sento el teu Om en la distancia que ens separa.
Ens veiem aviat.