13 de juny 2008

El llop estepari. Hermann Hesse

Quan vaig fer la ressenya de Siddhartha ja vaig anunciar que m’havia quedat amb ganes de llegir El llop estepari (Proa Butxaca, 1999).

He de reconèixer que m’ha impactat. Tot i ser una novel·la curta, és molt intensa. Segurament la novel·la curta més intensa que he llegit.


L’obra està escrita en estil autobiogràfic, la major part d’ella consisteix en un manuscrit escrit pel protagonista, però cap al final s’hi barregen elements de fantasia i gairebé surrealisme, o potser realisme màgic. També conté alguns poemes i, de fet la prosa de Hesse ja és per sí mateixa molt poètica.


Diuen que el llibre és el reflex d’una profunda crisi espiritual que Hesse va sofrir als anys 20. Però aquestes afirmacions mai saps fins a quin punt són certes. La veritat és que el protagonista i l’autor tenen molts trets en comú. Per exemple tots dos van ser repudiats per haver criticat la guerra.


Harry Haller, el protagonista de la novel·la, és un personatge agònic que no troba lloc a la societat i que topa frontalment amb la societat burgesa de la seva època (els anys després de la 1ª Guerra Mundial). Ell mateix s’autoanomena llop estepari perquè viu dolorosament dividit entre l’home lúcid, il·lustrat i racional, i l’èsser salvatge, guiat pels instints i en constant conflicte amb el Harry home.


El llibre comença amb un Harry Haller malgastant la seva vida i al llindar del suïcidi. Però per casualitat coneix una noia que li farà replantejar-se la seva existència i d’alguna manera entrar en un procés d’acceptació de sí mateix.


Tot i ser molt diferent de Siddhartha, hi han punts en comú. Es nota que Hesse ja havia viatjat a l’Índia. El llop estepari té un rerefons filosòfic important, i el final té diferents lectures.


Una novel·la profunda, ràpida de llegir i difícil d’oblidar. Per rellegir-la en calma en el futur.

Seguirem explorant Hesse.

7 comentaris:

Dolors ha dit...

Ummmmmm... m'agrada el canvi!!

M'aniré passant!

Petons

Jaume Puig ha dit...

És una sort saber idiomes, especialment l'html,

Edu ha dit...

Bé, encara està en fase de proves! ;)

M'alegro que t'agradi Dolors!

Jaja cert Jaume, saber HTML és molt útil, tot i que avui en dia hi ha moltes eines que faciliten la feina als que no en saben.

kennen ha dit...

estic d'acord amb en jaume puig, tu tens molta sort!

però vaja, s'ha d'admetre que ho fas amb molt de gust, així que se t'ha de felicitar igualment.

m'agrada el canvi

cuidat!

segueixo no podent llegir hess, ho sento!XD

kennen ha dit...

oups, mhe deixat la "e"

surya ha dit...

doncs déu ni do el canvi al bloc!

a veure si també pots anar actualitzant des d'allà!

moltíssima sort i disfruta de la teva estada que ja tens un peu fora!!

jo me'n vaig el 25, aniré entre el 26-29 a la fundació, per poder començar a principis de juliol a vedanthangal. suposo que tu hi aniràs més endavant, no??

una abraçada!

Jesús M. Tibau ha dit...

És un llibre que em va impressionar quan vaig llegir-lo als 20 anys. No sé quina sensació em faria ara.