20 de juny 2008

Dia Mundial del Refugiat

Avui es celebra el dia mundial del refugiat. Al commemorar aquest dia, recordem la situació de milions de persones que s’han vist obligades a fugir dels seus països per salvaguardar la seva vida i la seva integritat física.

En 2008, el tema central del 20 de junio será la PROTECCIÓN. Para ACNUR, la protección consiste en mejorar de un modo real las vidas de las personas desplazadas por la violencia. Consiste en proporcionar desde agua o un techo para cobijarse a quienes lo han perdido todo en la huida, hasta medidas legales que amparen a los que carecen de estatus legal, o dar apoyo a aquellos refugiados que quieren retornar a sus países.

Precisament ahir vaig rebre a casa el butlletí de l’ACNUR. Les estadístiques no són gaire encoratjadores, les xifres de desplaçats i refugiats interns pugen per segon any consecutiu.

“Tras cinco años de disminución en el número de refugiados, entre 2001 y 2005, estamos viendo un incremento en los dos últimos años, lo cual es un motivo de preocupación” dijo el Alto Comisionado de la ONU para los Refugiados, António Guterres en Londres, en el lanzamiento de una semana de actividades enmarcadas en torno al Día Mundial del Refugiado el 20 de junio.

“Tenemos que hacer frente a unos retos complejos a nivel global, que podrían provocar incluso mayores desplazamientos forzados en el futuro. Van desde nuevas emergencias relacionadas con enfrentamientos en puntos conflictivos de la tierra hasta un mal gobierno, degradación medioambiental provocada por el clima que incrementa la competencia por los escasos recursos, y los altos precios que han perjudicado especialmente a los más pobres y que generan inestabilidad en muchos lugares”
.
L’informe complet de Tendències Globals 2007 está disponible en www.unhcr.org.

* A la fotografia desplaçats congolenys després de sofrir un atac al seu campament, a la regió de Kivu nort, a l’est del Congo. ACNUR 2008.

5 comentaris:

enric ha dit...

La veritat és que no sé de quina manera es podria solucionar tots aquests dramas qui hi han escampats per tot el món.
Tinc molt poca fè en molts d'aquests organismes internacionals i en moltes ONG. M'agradaria tenir una solució magnífica.

kennen ha dit...

l'informe és una mica desesperançador, però -ho sento enric- jo sí que tinc fe en els organismes internacionals i les ONG.

records edu i espero que aconsegueixis marxar aviat.

Edu ha dit...

Hola Enric, les solucions magnífiques no existeixen, però els grans problemes es solucionen com els petits, buscant-ne les causes, i actuant en conseqüència.

Jo sí que confio en les ONGs. Els casos intervida, anesvad, etc. no són representatius de res. No es pot jutjar un col·lectiu per uns casos molt particulars.

Els organismes internacionals, doncs alguns funcionen i altres no. Molts necessiten profundes reformes, entre ells les Nacions Unides.

Miki, el tema visat ja està solucionat. Marxo el 27, definitiu :)

Salut!

Eduard ha dit...

Hola Eduard.

El tema dels refugiats és ptser la conseqüència més cruel de les guerres, sembla que amb el decurs dell temps ens hagim acostumat a la visió de la gent vivint en condicions inhumanes, enmig de cabanes sense cap comoditat i en el llindar de salubritat que els diferenciaria dels animals.

Però fins i tot en els reportatges sempre hi han nens jugant, l'esperança de que algún dia que de ben segur jo no veuré, tot això s'haurà acabt de una vegada.

Salut i €

Ah! felicitats pel canvi de look !!

Anònim ha dit...

Ens agradi o no les guerres, els desplaçats y totes les altres misèries humanes han d'existir encara que no mes sigui per aprendre alguna cosa tant aquells que viuen aquestes circumstancies com els altres que ens en sentim culpables.
Això tampoc treu que cadascú digui i faci la seva, ja que tampoc ho podem triar.