17 d’abr. 2008

Persones Clau (IV): Malalai Joya

Seguint la sèrie de persones clau en la lluita actual per un món més just, començada amb Vicenç Ferrer i continuada amb Muhammad Yunus i Chema Caballero, avui dedico l’entrada a Malalai Joya.

Malalai Joya és una afganesa de només 29 anys que s’ha convertit en una icona mundial en la lluita contra la discriminació de les dones a l’Afganistan. En aquest blog ja he parlat algun cop de la situació actual a l’Afganistan.

El 1982, quan Joya tenia només 4 anys, la seva família va haver d’abandonar Afganistan durant l’invasió soviètica i va passar per camps de refugiats a l’Iran i al Pakistan. Va tornar al seu país el 1998. Als 19 anys ja va començar a impartir cursos d’alfabetització per a dones. Després va dirigir un orfanat i un centre de salut. Però el seu salt a la fama va arribar el 2003, quan va demanar per parlar a la Loya Jirga, la gran assemblea de dirigents tribals, regionals, polítics, militars i religiosos de l'Afganistan, en qualitat de delegada electa. La jove activista, que llavors només tenia 25 anys, va agafar el micròfon, va alçar la veu i amb una gran energia va trencar el principal tabú del país en carregar amb duresa contra la presència de "senyors de la guerra" a les institucions afganeses, als quals va acusar de "criminals".

Això evidentment va provocar un gran rebombori al país. Dos anys després quan es van celebrar eleccions va sortir designada com a parlamentària per la província de Farà. A la Càmara Baixa ha estat des de llavors la protagonista de constants denúncies de la composició del propi Parlament y de les activitats de molts dels seus membres.

Després d’una de les seves dures crítiques en que va sostenir que el Parlament era pitjor que un estable, perquè en els estables hi ha animals útils, el passat 21 de maig la Càmara Baixa va prendre la resolució de privar-la de la seva condició parlamentària, limitar els seus moviments i portar-la a judici, demostrant com s’entén allà el dret de crítica parlamentària i la llibertat d’expressió.

Tampoc s’ha mossegat la llengua per criticar als EUA. Joya és radicalment contrària a l'actuació de Washington a l'Afganistan. "Des de l'11-S ha mort més gent al país que durant el règim dels talibans i la situació empitjora", afirma. "Cada dia hi ha atemptats suïcides, s'executa gent a la forca, se segresten nens". Segons Joya, els nord-americans són coresponsables de "mantenir la inseguretat i n'estan contents perquè això els permet estar-se molts anys a l'Afganistan per dur a terme les seves polítiques estratègiques".

El seu activisme li ha costat patir diversos intents d’assassinat. Però ella no s'arronsa i afirma que seguirà "lluitant per la democràcia, els drets de les dones, els drets humans i contra els fonamentalistes". "Un dia em mataran, però no podran amagar la veritat. Ningú pot fer-ho".

Quan surt al carrer a l’Afaganistan ha de vestir el burka, però quan viatja a Occident s’allibera d’aquesta vestimenta. També ha de canviar de domicili habitualment per por a que la matin y fa un any que no veu el seu marit per la mateixa raó.

Se l’ha comparat amb la líder birmana Aung San Suu Kyi, i ha estat elogiada per intel·lectuals com Noam Chomsky o Naomi Klein. Se l’ha batejat com “la dona més valenta de l’Afganistan”. El maig del 2008 es dirigirà al Parlament Europeu.

Fonts: Avui, Wikipedia, Hernán Zin

4 comentaris:

Jaume Puig ha dit...

Gràcies Edu per la informació. Una bona tria pel teu apunt. Aquesta gent que posa en risc la pròpia vida per fer el que creuen que cal fer es mereixen un gran respecte. I qué jove que és!!

kennen ha dit...

interessantíssim.

et poso a la llista de llocs (molt) recomanables al meu blog, si no et molesta.

una abraçada i segueix tan rigorosoament informat, dóna gust.

Asimetrich ha dit...

Gràcies per la informació. És realment impressionant veure gent amb aquesta determinació.

Edu ha dit...

Sí Jaume, jo tinc la seva edat! Quan veus gent de la teva generació que ha fet tantes coses... realment els admiro.

Gràcies Miki! Clar que no em molesta, el teu blog ja hi és a la meva llista.

Cert asimetrich, si algo té Malalai Joya és determinació. Admirable.