3 d’abr. 2008

El (S)avi Vicenç Ferrer

Tal com em van recordar en Jaume i en Carles, ahir al Canal 33 estrenaven "(S)avis", un programa d'entrevistes en profunditat en què periodistes de referència de Catalunya conversen amb els avis i savis que han tingut un paper clau en la nostra història recent.

Ahir van començar amb l’entrevista que Núria Solé va fer a Vicenç Ferrer a Anantapur.

Després d’haver estat dos cops a Anantapur i d’haver tingut l’honor i el privilegi de conèixer-lo en persona, va ser un plaer escoltar Vicenç Ferrer una altra vegada.

Tal com diuen a la web de TV3, l’exjesuïta de 88 anys, que continua al peu del canó de la seva intensa lluita contra la pobresa extrema i la marginalització dels intocables, continua mesclant humor, saviesa i intel·ligència quan parla.

Algunes de les seves frases:

"La pobresa no cal entendre-la, cal combatre-la."

"Déu no és responsable de la pobresa. Ell ens va deixar un univers riquíssim en herència i som nosaltres, els humans, els qui no hem sabut repartir-la."

"Jo no crec en Déu... jo el sento, el veig, hi parlo... però ell, a vegades, no m'escolta."

"Si tens l'acció bona al cor, que és la pràctica del bé, ja t'has alliberat, ets lliure."

"Jo mai no he estat revolucionari. He estat un home d'esperit. Si això és revolucionari, tots els sants que hi ha hagut ho són"

"Una nit, durant la batalla de l'Ebre, vaig veure una llum, era Ell, que lluitava contra el mal, contra la foscor més rotunda"

"Vaig marxar dels jesuïtes quan vaig veure que jo havia evolucionat més que ells, la meva persona sabia massa coses"

"El Vaticà que faci el que vulgui, però si jo fos el Papa potser seria diferent..."

"Guanyar el Premi Nobel seria un suplici: dóna molt pocs diners i et condemna a fer entrevistes tot el dia"

Si us vau perdre el programa, el podeu veure online aquí.

4 comentaris:

Jaume Puig ha dit...

Molt bona l'entrevista. És creuaven la Núria Solé molt ben documentada i el Vicenç que deia el que volia dir i no el que esperava la periodista que digués. Va tenir que ser TV3 en el muntatge i la Núria Solé a través de les preguntes els que van deixar entreveure la magnitud del que Vicenç Ferrer ha fet a Índia.

Josep Maria Yago ha dit...

En vaig veure un bocinet. Una altra estona entraré i el veuré sencer. Merci.

Ferran ha dit...

Fa un temps vaig veure una altra entrevista que també li va fer TV3. Aquest home em sembla impressionant, pel que fa i, sobretot, per la convicció amb què ho fa.
A quin món de mones vivim, que els "famosos" són gent com Bush, els xinesos ocupants del Tibet o mafiosos com el rus, i en canvi persones com en Vicenç Ferrer o en Pere Casaldàliga passen completament desapercebudes pel "gran públic".

Cristina ha dit...

Brutal l´entrevista. L´he vist fa una estona i em sembla una persona tan sencera, tan íntegra. El vaig conèixer al 2005 i em va semblar molt proper i humà. L´any que ve hi torno perquè crec en el que està fent allà. Em va demostrar que encara queden bones persones. Et felicito pel teu bloc. És magnífic.