11 de març 2008

Ser esquerrà en un món de dretans

Acabo de llegir “A left-handed history of the world” d’Ed Wright (que jo sàpiga no n’hi ha cap edició en català ni castellà). Es tracta d’un llibre que recull les biografies d’alguns personatges molt importants en la història de la humanitat, que tenen en comú que van ser esquerrans. Jo sóc esquerrà, i aquest és el motiu pel que vaig comprar el llibre no us enganyaré. D’alguna manera és reconfortant veure com una minoria com la nostra ha tingut un pes tan important en la història. Alguns dels personatges que surten al llibre són: Alexandre el Gran, Juli Cèsar, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Beethoven, Gandhi, Alan Turing, Henry Ford o Bill Gates, entre d’altres. Però la llista d’esquerrans famosos és realment immensa i molt variada, des de Picasso fins a Bart Simpson, passant per Aristòtil, Napoleó o Mark Twain.

Sovint donem poca o cap importància al fet de ser esquerrà o dretà. Creiem que els esquerrans són un 10% de la població que simplement té més dificultat per realitzar algunes petites tasques com fer servir unes tisores, escriure sense tacar-se la mà, o utilitzar les típiques cadires del col·legi. Jo a la universitat he arribat a fer exàmens de més de dues hores assentat en una cadira per dretans, perquè només n’hi havia una o dues per esquerrans a la classe i ja estaven ocupades.
Ser esquerrà o dretà, o sigui la nostra lateralitat, afecta a moltes més coses de les que ens pensem. El dretans tenen dominància a l’hemisferi esquerre del cervell, i el esquerrans tenim dominància al dret. Com tots sabem, cada hemisferi s’encarrega de diferents tasques, i això fa que esquerrans i dretans pensem de maneres diferents. Els nostres cervells estan estructurats de diferent forma.

Alguns estudis han demostrat una petita correlació entre els esquerrans i la creativitat-intel·ligència. Hi ha qui suggereix que pot ser deguda a l’hàbit des de ben petits, d’haver d’adaptar i crear recursos per l’ús personal. Però la realitat és que els esquerrans tendeixen a situar-se en els dos extrems de l’escala intel·lectual, i així com genis, també hi ha un nombre molt alt d’esquerrans amb problemes d’aprenentatge. Alguns estudis afirmen que hi ha relacions entre esquerrans i dislèxia, tartamudeig o autisme. Moltes vegades la causa és intentar convertir-los en dretans.

Hi ha algunes estadístiques sorprenents, com que els homes esquerrans i graduats són un 26% més rics que els homes dretans graduats. Aquesta diferència és encara inexplicable i pel que sembla no es dóna en les dones.

També es diu que els esquerrans tenim una esperança de vida menor (9 anys menys), però la raó de que hi hagi menys esquerrans entre la població d’avançada edat és perquè a molts se’ls obligava a canviar de mà i han acabat essent dretans. Així que en principi tenim la mateixa esperança de vida, o això m’agrada pensar!

L’hemisferi dret del cervell, el dominant en els esquerrans, s’encarrega de les facultats de visió, memòria visual, sentit espacial, apreciació de la forma i el color, i la creativitat. L’hemisferi esquerre, més actiu en els dretans, en canvi està especialitzat en processos relatius a la inducció, la deducció i el llenguatge.

Es diu que els dretans processen la informació de manera “seqüencial lineal” en la que un esquema ha de completar el seu processament abans de començar amb el següent. En canvi els esquerrans processem la informació amb “simultaneïtat visual”, on diferents esquemes es processen simultàniament.

Les persones dretanes processen la informació fent servir l’anàlisi, que és el mètode de resoldre un problema descomponent-lo en peces i analitzant aquestes d’una en una. En canvi, els esquerrans processem la informació usant síntesis, on es resol el problema com un tot, intentant usar un mètode de relacions per resoldre el problema.


En teoria, a la següent imatge els esquerrans tenim menys problemes per veure el gos dàlmata olorant el terra. Jo el veig clarament, i vosaltres?


14 comentaris:

Josep Maria Yago ha dit...

una de les meves dues filles, bessones, també es esquerrana. Ja li expliucaré el teu post :-)

Jaume Puig ha dit...

Molt bó l'apunt. Li recomanaré a la meva germana esquerrana. Jo soc dretà i veig el gos. Darrera el gos es veu una alzina surera en la que s'hi acaba de pixar ;-)

Asimetrich ha dit...

Jo el gos el veig, però suposo que l'he hagut de discernir fent un anàlisi lineal de les taques ... ... ? :-)

Edu ha dit...

Sí, el gos l'hauria de veure tothom, però els esquerrans en teoria tarden menys a descobrir-lo.

A més amb "Gos dàlmata olorant el terra" he estat mooolt generós en pistes :) Hauria d'haver dit senzillament que descobríssiu que hi ha a la imatge.

L'alzina surera ja té més mèrit Jaume jeje.

Ferran ha dit...

Sóc dretà i no he trigat ni un segon a veure el gos, però clar, ens ho has posat francament fàcil.

És interessant l'explicació que dones de les repercusions que té el fet de ser esquerrà o dretà. Naturalment, si a cada característica hi sumem tooots els altres factors (culturals, genètics, etc) que ens modelen com a persones, el resultat final pot ser qualsevol, se sigui dretà o esquerrà.

El que em sembla al·lucinant és aquesta paranoia -més aviat d'altres temps- d'obligar els esquerrans a utilitzar la dreta (a ma mare li va passar, a l'escola).

Edu ha dit...

Sí Ferran, hi ha hagut una estigmatizació cultural molt forta. Al llarg de la història sempre s'ha considerat algo negatiu, moltes vegades fins i tot s'ha considerat una enfermetat o una tara moral. En la majoria d'idiomes la paraula que es fa servir per referir-se a l'esquerra té connotacions negatives.

Suposo que com totes les minories, els esquerrans han (i hem) sofert dicriminacions.

Com a curiositat et diré que a l'Índia la mà esquerra es considera impura, i per menjar només fan servir la dreta, cosa que a mi em generava bastantes complicacions jeje.

Ferran ha dit...

Edu,

"En la majoria d'idiomes la paraula que es fa servir per referir-se a l'esquerra té connotacions negatives", dius en el teu comentari.

Que li diguin als d'ERC, hehe. És broooma! :))

Edu ha dit...

Jeje certament Ferran!

Després de la patacada, ara els toca fer una bona reflexió.

No m'ha agradat mai aquesta apropiació del mot "Esquerra" per ERC. La gent diu "voto a Esquerra" o "jo sóc d'Esquerra", ho trobo una falta de consideració pels altres partits d'esquerres.

Anònim ha dit...

Hola, m'ha agradat molt la teva forma d'explicar el tema dels esquerrans. Jo també ho sóc i a més estic elaborant el meu treball de recerca sobre nosaltres mateixos, els esquerrans. Estic aconseguint moltes dades interessants. Quan acabi el treball ja us ho notificaré!
Només una petita criositat:
EN TOTS ELS IDIOMES EUROPEUS la paraula esquerra té connotacions negatives.

Laia ha dit...

bones, jo com l'anònim d'abans també estic fent el treball de recerca, però en el meu cas estic elaborant un comparativa d'adaptació al sistema lateral occidental per part de persones procedents d'altres cultures.

Jo també sóc esquerrana i, de fet, he sigut i sóc l'única de la meva classe des dels 3 anys!!!!

Realment la nostra societat està carregada de prejudicis.

Assumpta ha dit...

Jajaja jo també veig el dàlmata!! :-))

Ah, per cert... si els esquerrans o som genis o tenim problemes d'aprenentatge jo sóc geni, sense cap mena de dubtes :-))

Una curiositat que vaig aprendre al blog d'en Víctor Pàmies...

En castellà parlen de "adiestrar" mentre que en català diem "ensinistrar"

Oi que és curiós i maco? jajaja la llengua catalana ens valora més (seria en Fabra esquerrà? jeje)

Edu ha dit...

Assumpta, no dubtava que estessis a la banda dels genis jeje. El problema amb "ensinistrar" és que no és precisament una paraula amb connotacions gaire positives!

En tot cas els esquerrans no ens deixem ensinistrar! :)

Salut!

martapiqs ha dit...

gràcies pel post!

Jo també sóc esquerrana..

... m'has fet pensar d'incloure aquesta dada en el meu currículum... almenys quan l'hagi de presentar a empreses amb sentit de l'humor :)

Anònim ha dit...

M'agrada molt el blog.

Jo també sóc esquerrana i n'estic tipa de la cadira amb tauleta incorporada de l'escola de música on estudio: és una miniatura i està col·locada a la dreta.

Feia un temps que n'hi havia que la tauleta la tenien a l'esquerra (un parell o tres), doncs les han eliminades totes!!

És per a plorar, i això que allí en som molts, d'esquerrans. Però miraeu que malament vivim. I el pitjor és que molts de nosaltres prefereixen passar desaparcebuts: Crec que tampoc no cal proclamar-ho als quatre vents, però almenys m'agradaria lluitar per tot això

No trobeu?