26 de març 2008

La curiosa història del símbol de la pau

Recentment he llegit l’origen del símbol de la pau, que per cert acaba de fer 50 anys. Sempre m’havien dit que el símbol representava la pota d’un colom, però pel que es veu, res més lluny de la realitat.

El símbol va néixer com emblema antinuclear, però aviat va quedar associat a la pau, i en les últimes cinc dècades ha estat present en protestes antibèl·liques de tot el món.

El cercle travessat per vàries línees va ser creat el 21 de febrer del 1958 per l’artista i dissenyador britànic Gerald Holton, que segons diuen es va inspirar en la desolació davant la barbàrie pintada per Goya. El seu objectiu era crear un logotip per la Campanya pel Desarmament Nuclear (CND en anglès). Així que a partir de banderes alfanumèriques (un mètode d’enviament d’informació codificada) va dissenyar el seu emblema amb les representacions de les lletres N i D, de Nuclear Disarment.

La primera aparició del símbol es va produir durant una manifestació del CND, que va transcórrer des de Londres a Aldermaston, on es fabricaven (i es segueixen fabricant) armes nuclears.

El símbol no va tardar a creuar l’Atlàntic i aviat es va fer servir per manifestacions a favor dels drets civils, i posteriorment en protestes contra la guerra de Vietnam. Van ser precisament aquestes últimes protestes les que van popularitzar el símbol a nivell mundial.

Avui en dia el símbol està totalment associat a la pau, i el podem veure en qualsevol manifestació pacifista, ja sigui pintat al mur de Cisjordània, o en les protestes per les guerres d’Afganistan i Iraq.

Fonts: El Mundo & Porsilasmoscas

7 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

Avui ja he après una cosa més

Anna ha dit...

Sí, jo també. I és d'una simplicitat asombrosa! Segur que mai es va imaginar com s'arribaria a consolidar...

Asimetrich ha dit...

Realment curiós. No en tenia ni idea d'aquesta història ... ni m'ho hagués imaginat mai.

Jaume Puig ha dit...

Gràcies per explicar-nos aquesta història. El contingut que li hem donat tots al simbol ha superat les pretensions de l'autor segurament.

Carles Sampietro Lara ha dit...

Molt interessant!!

Edu ha dit...

Gràcies pels comentaris!

Sí, jo la veritat ho desconeixia absolutament. M'havien venut la moto de la pota del colom :)

Suposo que sí el símbol ha triomfat en part és per la seva senzillesa.

Ferran ha dit...

Jo tampoc no en tenia ni idea. Interessant.