20 de març 2008

Dia Mundial de l'Aigua

“L’aigua dolça és preciosa, ja que no podem viure sense ella. Resulta insubstituïble, donat que no té succedanis. I és un recurs delicat, doncs l’activitat humana té un profund impacte en la quantitat i la qualitat de l’aigua dolça disponible”, Kofi Annan.
Llegeixo a
Canal Solidari que amb motiu de la celebració, avui 20 de març, del Dia Mundial de l’Aigua, diverses ONG han denunciat que encara hi ha mil milions de persones al món que no tenen accés a l’aigua potable, mentre més del doble (2.600 milions) no disposen dels serveis bàsics de sanejament. Els més perjudicats, com sempre, les dones i els nens.

Algunes xifres:

- En els éssers vius l’aigua representa el 80 o 90% de la seva massa corporal. Per la seva composició química i les seves funcions, l’aigua és un aliment de primera necessitat i per tant és un dret humà fonamental.

- 1.000 milions de persones no tenen accés a l’aigua i més de 2.600 milions no tenen accés a serveis bàsics de sanejament, segons xifres de l’ONU.

- Ajuda en Acció denuncia que alguns Estats gasten 28 vegades més en armes que en aigua i sanitat.

- Cada 15 segons mor un nen d’alguna malaltia causada per aquesta manca d’accés a l’aigua potable, el sanejament inadequat o la higiene precària.

- La manca d’aigua és més letal que les guerres i mata cada dia 5.000 persones en el món, segons la Creu Roja.

Algunes cites interessants sobre l’aigua (fonts:
Proverbia, Wikiquote, Gotesdaigua):

- “L’aigua és l’element i principi de les coses” (Tales de Mileto).

- "La humanitat ha viscut sense electricitat i sense altres luxes fins ben entrat el segle XX, però mai ho ha fet sense aigua" (Julio Barea).

- "La granota no buida l’aigua del toll on viu" (Proverbi indi).

- "Els rius que flueixen pel món són més antics que la sang que circula per les venes dels humans" (James Langston Hughes).

- "Quan tractis amb l’aigua consulta primer la pràctica, i després la teoria." (Leonardo da Vinci).

2 comentaris:

Carles Sampietro Lara ha dit...

Hola Edu

Gràcies per citam. M'ha agradat moltíssim la darrera cita, la del Leonardo Da Vinci, és pot aplicar molt bé en l'àmbit dels transvassaments.

Ciao

Eduard ha dit...

això de l'aigüa serà un greu problema d'aquí a pocs anys. Tot i tenint en compte que periodes de sequera n'hem passat sempre, el cert és que mai abans n'haviem malbaratat tanta i fet malbé tants aquífers per la mala planificació i la sobreexplotació del subsol.

A casa tenim un pou, que mai ha deixat de brollar, potser la meva filla i els meus nets hi tindran el seu futur amb el pou de l'avi.

Salut i € company