10 de març 2008

Crisi humanitària a Gaza

Segons un informe publicat per vàries ONGs entre les quals hi ha Oxfam, Amnistia Internacional, Save the children i Care Intenational, la situació humanitària en que es troba Gaza actualment és la pitjor des de l’ocupació d’aquest territori per Israel, el 1967.

El bloqueig d’Israel ha deteriorat fins a límits inconcebibles l’educació, la sanitat, la pobresa i l’ocupació a Gaza.

Llegeixo a
Vilaweb: “Per exemple, els preus dels aliments bàsics s’han encarit un 30% aquests últims mesos, més d’un milió de ciutadans de Gaza depenen de l’ajuda humanitària internacional, la taxa de desocupació voreja el 50% i cada vegada hi ha menys capacitat de produir béns exportables”.

Evidentment Israel s’escuda en que el seu bloqueig és en represàlia pels coets que Hamàs els tira. I Hamás justifica els seus atacs com a resposta a les accions d’Israel. La crisi sembla no tenir fi, i en els últims dies ha empitjorat ja que Israel ha dut a terme una ofensiva militar a Gaza que ha costat la vida a un centenar de palestins, la gran majoria civils.

Mentrestant occident s’ho mira.

Eneko a la seva vinyeta no dubta a assenyalar un culpable. En la meva opinió no hi ha un únic culpable, però sense cap dubte no hi haurà cap solució possible al conflicte si el govern d’Israel no canvia radicalment la seva posició.

2 comentaris:

Mar ha dit...

un dia voldré parlar amb tu sobre tot això, perquè jo encara no n'he tret l'aigua clara. admeto que sense cap element de judici objectiu em sento proisraelita, però quan llegeixo el teu bloc, em pregunto perquè tinc aquest sentiment.

Edu ha dit...

Hola Marta, jo no tinc res contra Israel, però crec que el que fa el seu govern és inhumà. Amb això no estic justificant el que fan els de Hamás, ni molt menys. Estic en contra de qualsevol acte violent.

És un conflicte molt complicat, i per mi les accions de l'exèrcit d'Israel són igualment actes terroristes. Terrorisme d'estat, sistemàtic, massiu i a sobre amb impunitat. I el que és pitjor, sota la impassible mirada dels EUA i Europa.

Tinc un llibre pendent de llegir que és "Llueve sobre Gaza" de l'Hernán Zin de qui llegeixo habitualment el blog: http://blogs.20minutos.es/enguerra/

Te'l recomano tot i no haver-lo llegit (algo que no s'ha de fer mai), però porto temps seguint l'Hernán, i el que fa sí que és periodisme de veritat.