7 de febr. 2008

Una tecnologia per detectar cometes salvarà vides a l’Àfrica

Algunes persones critiquen les grans despeses que es fan en recerca per a la indústria aeroespacial. La realitat és que tots aquests diners després acaben repercutint a altres àrees i indústries (desgraciadament molts cops a la militar). Potser l’exemple més clàssic és el del velcro utilitzat pels astronautes per evitar cremalleres, i ara present a tot arreu. Contínuament dispositius ideats per a missions espacials acaben tenint altres usos, avui a través de Tendencia21 n’he llegit un exemple formidable. De tant en tant, i encara que no surtin a les portades, hi ha bones notícies.

La tuberculosis, que està causada per la bactèria
Mycobacterium tuberculosis, mata a uns dos milions de persones cada any al món, principalment als països en vies de desenvolupament. El seu diagnòstic en llocs d’escassos recursos s’obté mitjançant l’anàlisi al microscopi de mostres de saliva, però és un procés laboriós, car, que requereix massa temps i no acaba de ser segur. A l’Àfrica el temps és vital, ja que el SIDA agreuja el problema de la tuberculosis, i l’esperança de vida d’una persona malalta al mateix temps de SIDA i de tuberculosis és de 56 dies!!

La notícia és que enginyers del sector espacial adaptaran un sistema de detecció de cometes per a ser utilitzat en el diagnòstic de la tuberculosis a països subdesenvolupats. Concretament s’utilitzarà un
espectròmetre de masses (Ptolemy) desenvolupat per a les missions espacials Beagle 2 i Rosseta, que garantitzarà un diagnòstic ràpid i exacte.

L’espectròmetre s’adaptarà per fer-lo portàtil i el diagnòstic s’aconseguirà bombardejant la mostra de saliva amb electrons d’alta energia per separar els components orgànics i detectar quines molècules hi ha presents.

Vist a Tendencia21.

2 comentaris:

Jaume Puig ha dit...

Això està molt bé, però és una iniciativa privada, d'un fabricant d'instrumental mèdic o semblant? o és una iniciativa pública que podrà ser utilitzada de manera universal sense cost pel pacient?

Edu ha dit...

Al darrera hi ha una organització, la Wellcome Trust, líder en la promoció d'innovacions tecnològiques per la medicina, que ha donat més d'un milió i mig d'euros a la Open University de Londres pel desenvolupament del dispositiu.
No tinc ni idea de com es distribuïrà. Està clar que si al final els hospitals i les ONGs dels països del sud no ho poden comprar o obtenir, serà una iniciativa sense sentit.