19 de febr. 2008

Suspens a la cooperació catalana

Com que m'ha semblat interessant, reprodueixo literalment la carta de Jordi Oriola a la secció El lector escriu de El Punt (19/02/08):
Enguany, la cooperació catalana oficial al desenvolupament amb els països del sud generarà deute extern. Això suposa un retrocés en la qualitat de l'ajuda catalana. El nou pla de cooperació de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament destinarà 14.360.000 euros a crèdits reemborsables, que suposaran un 21% de l'ajuda oficial al desenvolupament (AOD) de la Generalitat de Catalunya. És pertinent recordar que, l'any 2000, i coincidint amb el dia de les eleccions generals, mig milió de catalans van votar en la consulta social per a l'abolició del deute extern, que, de manera no volguda, va acabar convertint-se en un acte de desobediència civil massiva atès que la Junta Electoral Central l'havia prohibit perquè considerava que interferia en les eleccions generals en curs. Del mig milió de votants (aviat és dit!), un 97% van rebutjar el deute extern i els crèdits FAD espanyols perquè entenien que contribuïen al subdesenvolupament del sud. Ara, el nou pla de cooperació de la Generalitat comptabilitza, per primera vegada, els crèdits retornables com a AOD, creant una mena de «crèdits FAD catalans» en comptes d'apostar pel model de cooperació progressista que només preveu la donació dins de l'AOD. Atesa la sensibilitat catalana en el tema, trobo que l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la conselleria d'Economia i Finances han estat poc ètiques i democràtiques. Si, a més, comprovem la unilateralitat i el poc consens buscat per l'agència amb la Federació Catalana d'ONGD i els moviments socials pel que fa a l'aprovació del pla, el panorama no podria ser més decebedor. No era aquest el tripartit d'esquerres que ens van explicar.

Actualització 20/02/08:
Davant de les diferents reaccions que hi han hagut sobre el suposat retrocés en la qualitat de la AOD a Catalunya, la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària de la Generalitat de Catalunya ha fet el següent manifest:

A mi personalment les raons que donen no m'acaben de semblar convincents.

3 comentaris:

Jaume Puig ha dit...

No sabia d'aquest pla de la Generalitat. Els crèdits reemborsables em sembla que haurien de ser un complement amb finalitats diferents de la veritable cooperació.

Edu ha dit...

Acabo d'actualitzar l'entrada amb un manifest que han fet des de la Generalitat per intentar explicar-ho.

Josep Maria Yago ha dit...

a mi tampoc, quina vergonya. I mentrestant, Institut català internacional per la pau, consell de foment de la pau, oficina de promoció de la pau i els drets humans...