16 de febr. 2008

Pensament nº12: Cooperació vs Competència

La conducta social està fundada en la cooperació, no en la competència. La competència és constitutivament antisocial perquè, com a fenomen, consisteix en la negació de l'altre [...] El fet que cada vegada que ens neguem a ajudar o a compartir recorreguem a una explicació per justificar el nostre rebuig prova, d'una banda, que tot rebuig a ajudar o compartir fa violència al nostre èsser biològic bàsic i, d'altra banda, que les nostres ideologies justificatives ens enceguen davant de nosaltres mateixos i els altres. Humberto Maturana.
Llegit a Illacrua i vist anteriorment a La trama de la vida.

4 comentaris:

Anna ha dit...

Genghis Khan deia que “no n’hi ha prou amb que jo triomfi, també han de fracassar els meus enemics”. Per sort, evolucionem i nous termes surten a la llum per tractar d’il•lustrar noves formes relacionals (en principi, en el món dels negocis i l’empresa, però totalment aplicables a les relacions humanes).
D’entre aquests, m’agrada especialment el de coo-petència (Brandenburger i Nalebuff), entès com la cooperació entre competidors i que aposta per l’apertura de mires que comporta el principi de guanyar/guanyar, on tothom surt beneficiat. Val la pensa seguir-li la pista al mot...

Eduard ha dit...

Hola Edu, el concepte o la linea d'actuació que les aplega totes dues en una de sola és la COOPETENCIA, que no és altra cosa que "competir" per aportar la millor idea al grup en benefici d tots, o sigui compartint les bones praxis.

Salut i €

Edu ha dit...

Coneixo la coopetència, però en ella cooperes amb els teus "rivals" per poder competir amb altres. O sigui que per exemple t'alies amb altres empreses petites com la teva per competir amb empreses grans.

Jo crec que Maturana però, es referia a una cooperació altruïsta, no interessada. Ell afirma que la nostra conducta social està fonamentada en la cooperació.

Altres pensadors afirmen tot el contrari i diuen que bàsicament som de naturalesa competitiva, herència de la pròpia selecció natural de les espècies. El que passa és que aquests últims no tenen en compte els últims estudis sobre l'evolució. La teoria de Darwin tot i ser correcta, no és completa. Molts científics avui en dia afirmen que a la natura, en contra del que sempre ens han explicat, hi ha més cooperació que competència.

Jaume Puig ha dit...

M'agrada i comparteixo el que dius Edu. En la cooperació altruista no s'hi perd res com aparentment pot semblar, doncs es parteix de la base que sóm un únic cos social. Tot el que compartim ens reverteix.