28 de febr. 2008

Dret a vot per a persones immigrades. Cartes al diari El Punt.

Avui he llegit al diari El Punt una carta en contra de la campanya pel dret a vot de les persones immigrades organitzada per la Coordinadora d’ONGs Solidàries de les Comarques Gironines i el Maresme. Ja és la segona carta que llegeixo en aquest aquesta línia, i no puc reprimir l’impuls de contestar-les a través d’aquest blog.

No pertanyo a la Coordinadora ni al diari El Punt (aquest últim ha participat a la campanya publicant les opinions de la gent que s’hi ha adherit), però sóc uns dels ciutadans que s’han adherit a la campanya.

La campanya simplement vol posar de manifest que el nostre sistema democràtic no permet la participació plena de totes les persones que viuen i treballen en la nostra societat, ja que moltes no poden exercir el dret a vot, element clau per a la participació en el nostre sistema polític. Sembla però que hi ha gent que no comparteix aquestes idees.

La campanya concretament ha estat impulsada per la Comissió pels Drets Socials i Polítics que està integrada per persones de GRAMC, Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible de la UdG, Fundació SER.GI, ACCEM, GEES, Eina, Càritas-Girona, equip tècnic de la Coordinadora, i d’altres persones que no formen part de cap entitat.

Adjunto tot seguit les dues cartes i després els meus comentaris.

Dijous, 21 de febrer de 2008

No a la campanya per al dret a vot per a tothom

Carles Albets. L’Estartit (Baix Empordà)

Sóc comprador habitual d’El Punt i he llegit que aquest diari acaba d’impulsar una campanya pel reconeixement del dret a vot de la població immigrada. Doncs bé, a partir d’avui no compraré més El Punt i convido a tothom que pensi com jo a fer el mateix. Estic totalment en contra d’aquesta campanya. Ja n’hi ha prou que els donem tots els drets i ells no vulguin cap de les nostres obligacions. Ja n’hi ha prou d’aquesta hipocresia que tothom porta per bandera del que és políticament correcte i en canvi quan parles amb algú que li faran una mesquita al costat de casa seva, diu que ni parlar-ne. Quan dic tot això, no parlo de tots els immigrants, sinó dels que volen tots els drets i no volen adquirir cap obligació i encara menys integrar-se a la nostra societat. No ho dic a l’orella com fa molta i molta gent, sinó amb la veu prou alta perquè qui vulgui em pugui escoltar. Són gent que no tenen cap intenció d’adaptar-se a la nostra cultura i que el que voldrien és que nosaltres ens adaptéssim a ells. Faig un crit a la societat perquè reaccioni, perquè molt probablement quan ho vulguem fer ja serà massa tard.

Dijous, 28 de febrer de 2008

No s’hi val

Xavier Ribera (Girona)

No s’hi val... la campanya engegada per la Coordinadora d'ONG Solidàries al diari El Punt.
No s’hi val... tal com està enfocada. És partidista i, al meu parer, no reflecteix el sentiment general.
No s’hi val... cercar persones conegudes perquè posin la cara només a favor dels seus interessos. On és la pluralitat i la participació de tota la societat? La població immigrada hauria de tenir els mateixos drets i deures... però primer hauria de fer esforços per integrar-se i seguir les mateixes regles de joc que la resta de la societat. Llavors és quan podria exercir el dret a vot.
Sí que valdria... una campanya oberta, no condicionada i que reflectís el pensament de tots els ciutadans, sigui quin sigui.
En democràcia s’haurien de poder escoltar totes les opinions, o no?

Bé, rebatre els arguments dels senyors Albets i Ribera no és gaire difícil. Ells mateixos es contradiuen. Començant per la última carta, diu tal qual “En democràcia s’haurien de poder escoltar totes les opinions, o no?”. Doncs precisament per això es fa la campanya, per poder escoltar l’opinió de tothom, incloses les persones immigrades. També diu que la campanya és partidista i que on són la pluralitat i la participació de tota la societat. Això mateix ens preguntem els que estem a favor de la campanya. Si vostè vol fer campanya en contra del dret a vot és totalment lliure de fer-ho, tot i que serà bastant absurd, perquè aquest dret llastimosament encara no existeix. Evidentment la campanya no difondrà opinions de gent que hi està en contra, seria d’imbècils. Seria com fer campanya per salvar les balenes des dels vaixells que les pesquen. Això no és partidisme sinó coherència.

La primera carta com a mínim no és tan contradictòria. Ens parla de la hipocresia de la gent, que és evident que existeix i segurament n’hi ha molta. El que passa es que quan després parla de drets i deures la cosa ja canvia. Jo a tots aquells que estan tan preocupats pels deures que s’han d’exigir als immigrants, els recordo una frase que un cop vaig sentir: els drets i els deures són com les palmeres, no donen fruits si no creixen l’un al costat de l’altre. Com diu Arcadi Oliveres, tota persona és igual en drets i deures. Els immigrants també. És un contrasentit definir-se com a demòcrata i no donar-los-hi el Dret de vot

Des d’aquí us animo a participar a la campanya, enviant a la Coordinadora una foto i un petit text comentant perquè creieu que s’ha d’exigir el dret a vot, i serà publicat al Flickr amb la resta de contribucions.

3 comentaris:

Jo Mateix ha dit...

La meva pregunta és la següent: de què tenen por aquests negadors de drets? De quina bassa pouen aquestes idees tan poc democràtiques?

David ha dit...

La veritat és que és esfereïdor veure fins a quin punt els racisme i la xenofòbia tenen una base tan sólida.
Reflexions com les cartes d'El Punt em produeixen vergonya aliena.

Edu ha dit...

Sí, jo no he volgut fer servir les paraules racisme ni xenofòbia, per no titllar a persones que no conec personalment. Prefereixo pensar que és una qüestió d'ignorància sobre temes socials, ja que l'alternativa del racisme fa una mica de por.