3 de febr. 2008

Bogeries de Brooklyn


Ahir vaig acabar Bogeries de Brooklyn de Paul Auster (Brooklyn Follies, Edicions 62, 2006). És un llibre fàcil de llegir i entretingut, potser el més fàcil de llegir d’Auster. És una novel·la positiva, optimista.

La sinopsi de la contraportada no li fa justícia i es queda curta. L’argument gira al voltant de Nathan Glass, un home de 60 anys amb un divorci i un càncer a l’esquena, que es trasllada a viure a Brooklyn per passar els últims anys de la seva existència. La trobada amb un seu nebot amb el qual havia perdut el contacte és el detonant de tot un seguit de fet i històries entrecreuades que acabaran canviant la vida dels dos protagonistes. La narració és en primera persona i té alguns moments realment molt encertats. Paul Auster és un mestre que domina la narració i el llenguatge en tot moment.

Alguna de les crítiques que s’han fet al llibre, són el marcat to anti-republicà que si respira, o la introducció d’algunes casualitats sorprenents. Jo no crec que hi sobrin els petits moments de militància anti-Bush, són coherents amb Auster, i no els he trobat forçats. Respecte les casualitats, crec que una part important de la novel·la gira al voltant d’aquesta idea de que decisions preses al vol, sense pensar, poden canviar totalment la nostra vida.

Segurament no és el seu millor llibre, però és una bona novel·la per començar a llegir Auster. La recomano i la valoro positivament (notable alt).