28 de gen. 2008

Morir essent un nen. La realitat avui.


Segons l’Estat Mundial de la Infància 2008 d’UNICEF el nombre de morts en edat infantil s’ha reduït de 20 milions al 1960 fins a 9,7 milions al 2006. Són bones notícies? O simplement és que no són tan dolentes? Com sempre, es possible veure l’ampolla mig plena o mig buida.

Realment s’ha millorat, i els resultats de mesures tan simples com la lactància materna exclusiva, l’ús de mosquiteres amb insecticida, els suplements de vitamina A, han estat positius però clarament insuficients. M’atreviria a dir que, tenint en compte que mai en tota la història hem tingut tanta informació sobre l’estat del món ni tants recursos com els que tenim avui en dia per a posar remei a aquest problemes, els resultats obtinguts són vergonyosos.

La realitat avui, és que cada dia moren 27.000 nens menors de 5 anys per causes evitables com diarrees, pneumònies, xarampions, malària, etc.

La realitat avui, és que a l’Àfrica subsahariana 1 de cada 6 nens no arriba als 5 anys, i que 9 de cada 10 mares perdrà un fill al llarg de la seva vida.

La realitat avui, és que a Europa ens gastem 11.000 milions en gelats cada any mentre que segons la Safe Democracy Foundation, amb només 10.000 milions de dólars l’any es podria reduir a la meitat per al 2015 el dèficit d’aigua i sanejament als països del Sud.

La realitat avui, és que una notícia que hauria de ser primera plana cada dia tornarà a ser una estadística anual que llegeixen quatre gats.

La realitat avui, és que tal com ha dit
George Steiner, la inhumanitat és perenne.

La realitat avui, és que només existeix l’ara i aquí. Avui pots fer el que no vas fer ahir, i després tot, demà serà un altre dia.

La realitat avui...

3 comentaris:

Josep Maria Yago ha dit...

la realitat avui és que els estat es gasten 1.200 bilions de dolars en despesa militar

Edu ha dit...

Sí, el que equival a uns 17.000 dolars cada segon. És esgarrifós.

Només cal veure com va augmentant el marcador del cost de la guerra a l'Iraq.

Jaume Puig ha dit...

I a més afegim-hi que aquests infants tan desprotegits són, sovint i en molts països , usats com a combatents en conflictes armats.

Jo crec que cal fer coses concretes que estiguin al nostre abast, per petites i insignificants que ens puguin semblar.