8 de gen. 2008

L'Anticooperació

A través del blog Vamos a Cambiar el Mundo sin Tomar el Poder he pogut llegir un article de David Llistar i Bosch publicat originalment a la revista Pueblos. A tot els interessats en la cooperació al desenvolupament us recomano llegir-lo.

L'article presenta la noció d'anticooperació Nord-Sud i apunta alguns dels seus principals mecanismes.

Parteix de tres hipòtesis:

1.- Que la majoria de contextes en els que viuen els habitants del Sud Global depenen, en gran mesura i en grau creixent, de decisions i actituds d'habitants del Nord Global.

2.- Que el que anomenem ajuda Nord-Sud (o "cooperació al desenvolupament") és una contribució positiva molt menor que les contribucions negatives que rep el Sud Global des del Nord Global (crèdits condicionats, venta d'armes, control migratori, paraïsos financers, acords comercials, etc.).

3.- Que la majoria d'aquestes contribucions negatives es produeixen com a conseqüència de la lògica d'empreses i Estats que volen crèixer i assegurar-se recursos i mercats.

Es pot dir més fort però no més clar. Bona lectura!

3 comentaris:

Carles Sampietro Lara ha dit...

Hola Eduard

Moltes gràcies pel teu comentari. Després de llegir integrament el teu bloc, puc dir-te que també em sembla una grandíssima troballa el teu bloc, el qual aniré llegint regularment perquè m'ha agradat molt.

M'ha agradat molt el pensament nº1 i 3, i m'ha sobtat molt lo del projecte couchsurfing. M'apunto la pel·lícula La Ciudad de la Alegria i el llibre Sonrisas de Bombay.

A mi també m'agrada molt el tema de la cooperació i els drets humans; no he participat encara en cap projecte ni he fet cap viatje però espero que en temps no molt llunyans pugui fer-n'hi.

Sobre aquesta entrada de anticooperació, la veritat és que mai m'havia plantejat que les ajudes positives del Nord vers el Sud són molt menors que les contribucions negatives, i sense haver llegit l'article original corroboro la idea.

Per acabar, un regal per tu, una frase de Margaret Mead: "Mai dubtis que un petit grup de ciutadans conscients i amb capacitat per pensar poden canviar el món, perquè en realitat és l'únic que ha conseguit canviar-lo".

T'aniré llegint.

Edu ha dit...

Ei moltes gràcies Carles, m'alegro que t'hagi agradat el blog :)

Gràcies per la frase, hi estic totalment d'acord, un grup de ciutadants suficentment conscienciats i motivats és capaç de provocar canvis a nivell global, i de fet així és com ha passat sempre.

Jo també seguiré el teu blog,
ens llegim!

Jaume Puig ha dit...

L'anticcoperació és com aquella pel.licula antiga "La invasión de los ultracuerpos" (crec que era així el títol). L'anticcoperació està entre nosaltres i això no és poca cosa.