13 de gen. 2008

La maledicció de ser nena


Índia, Pakistan i Xina són alguns dels països que practiquen l'infantici i més recentment el feticidi. Centenars de milers de nenes desapareixen just després de nèixer. Ni la medicina ni les lleis han conseguit erradicar aquesta pràctica. Aquest documental posa de manifest una terrible realitat i descobreix la maledicció que persegueix a les dones del continent asiàtic.

Les raons són tan complexes com antigues, i estan lligades a l'extrema pobresa, l'analfabetisme i a tradicions milenàries, com la dot que han de pagar les famílies quan una filla es casa (tradició per cert abolida ja fa anys per llei a l'igual que el sistema de castes).

"La maldición de ser niña", de La Noche Temática TV2, és el reportatge del mes a miraicrida.org:

Veure el vídeo (50 minuts)

La primera part del reportatge parla de Tamil Nadu, l'estat del sud de l'Índia on jo vaig estar treballant. La veritat és que se'm fa molt difícil veure les imatges. L'Índia té això, moments, i experiències que te n'enamoren i, moments i experiències que se't claven com punyals. Gairebé tothom que coneixo i que hi ha estat suficientment temps com per començar a entendre-la una mica coincideix en parlar d'aquesta relació amor-odi.

La nena de la foto no té res a veure amb el reportatge, tot i que també és de Tamil Nadu. Es diu Preetha i viu a Shanti Bhavan, un projecte educatiu de la George Foundation on la vaig conèixer. Ella ha tingut la sort que no hauran tingut moltes altres nenes del seu poble, primer per no ser víctima de la pràctica de l'infanticidi i segon per poder formar part de Shanti Bhavan, on se li dona una formació que m'agradaria pensar que li servirà perquè en el futur ella pugui lluitar contra aquestes pràctiques i tradicions de la seva comunitat.

Per acabar, un vídeo no tan dur, més positiu i optimista. On podreu conèixer Shanti Bhavan, l'escola on vaig conèixer la Preetha.