11 de gen. 2008

Firmin, una bona troballa.


Vaig conèixer Firmin (de Sam Savage, Seix Barral 2007) a través d'una ressenya del Babelia. Pocs dies després vaig trobar-me de cop amb la portada que podeu veure sobre aquestes línies en una prestatgeria d'una llibreria a Barcelona. No vaig poder evitar comprar-lo.

Llegir-lo ha estat un plaer. Firmin és una petita gran novel·la. Si us agraden els llibres (i fixeu-vos que dic "llibres" i no tant la "lectura" o la "literatura"), si disfruteu vagant per llibreries desordenades, si sou llibròfags, bibliòfils, bookworms o espècies similars, llavors no ho dubteu, heu de llegir Firmin.

Es tracta de la primera novel·la de Sam Savage, professor de filosofia a Yale (però també mecànic de bicicletes, pescador, ...). El llibre és una història en primera persona, el relat de la vida d'una rata, Firmin, que neix als soterranis d'una llibreria al Boston dels anys 60.

No us enganyeu, no es tracta de la història ensucrada d'un simpàtic ratolí del tipus Micky Mouse o Stuart Little. Firmin és una rata, és cínic, viciós i a estones melancòlic i commovedor. Savage no fa cap concessió a l'infantilisme, i en certs moments el llibre es gairebé poètic.

El llibre esdevé un irònic i a la vegada tendre homenatge a tots els lectors, i una metàfora de les virtuds redemptores de la lectura.

Firmin aprende a leer devorando las páginas de un libro. Pero una rata culta es una rata solitaria. Marginada por su familia, busca la amistad de su héroe, el librero, y de un escritor fracasado. A medida que Firmin perfecciona un hambre insaciable por los libros, su emoción y sus miedos se vuelven humanos. Original, brillante y llena de alegorías, Firmin derrocha humor y tristeza, encanto y añoranza por un mundo que entiende el poder redentor de la literatura, un mundo que se desvanece dejando atrás una rata con un alma creativa, una amistad excepcional y una librería desordenada.