3 de gen. 2008

Busca-ho dins de Pi


Avui una curiositat matemàtica. Com molts sabreu, qualsevol seqüència numèrica de nombres enters que puguem imaginar apareixerà en un moment o altre dintre dels decimals del nombre Pi, ja sigui el teu telèfon, el teu compte bancari, el número de sèrie del mouse que estàs fent servir ara mateix, o el Quijote sencer. Això evidentment no té cap misteri ja que els decimals de Pi són infinits i per tant contenen totes les seqüències possibles. Una altra cosa es que siguem capaços de trobar la posició del nombre que busquem dintre dels decimals, ja que com que la seqüència és infinita necessitaríem temps infinit, del qual no disposem.

El que si que podem fer és utilitzar Pi-Search per buscar qualsevol número dintre dels primers 200 milions de decimals de Pi. Com més llarg sigui el nombre més baixa serà la probabilitat de que aparegui dintre d'aquets 200 primers milions de decimals. Jo ho he provat amb el meu telèfon, DNI i data de naixement, i tots tres hi apareixen!

És una tonteria, però no deixa de ser curiós.

2 comentaris:

Dan ha dit...

Ostres. He mirat alguna data i NO m'ha sortit!, però el DNI i la majoria d'altres si.
Tot i que sigui lògic, és divertit i enganxa!

Adri ha dit...

Això em recorda un cop que vaig llegir que si féssim que cada lletra és un número, al final, podríem acabar trobat per exemple les obres de Shakespeare escrites...O qualsevol altre cosa.

Són genials, els irracionals!