30 de gen. 2008

60 anys sense la Gran Ànima


“Sigues el canvi que vols veure al món”, Mahatma Gandhi
Aquest matí gràcies a la fantàstica Nau Argos m’he assabentat de que avui fa 60 anys de l’assassinat de Gandhi. M’havia passat totalment per alt. Després ho he pogut llegir i escoltar a uns quants mitjans més.

Recordo perfectament la commemoració que vam fer exactament ara fa dos anys a
Shanti Bhavan. A l’assamblea que cada dia es fa a les 12h, tots el nens i els professors es reuneixen per comentar les notícies més importants del dia, tant de l’Índia com de fora. Aquell dia van llegir textos del Mahatma Gandhi, i la directora va fer un discurs molt emotiu.

Tristament, l’Índia un país amb tant de potencial, sembla que hagi oblidat totes les ensenyances de la Gran Ànima, que això és el que vol dir “Mahatma”. El sistema de castes tot i haver estat abolit segueix essent totalment vigent, la dot que han de pagar els pares quan la seva filla es casa segueix essent una pràctica molt estesa. Crec que tampoc cal que torni a parlar de l’esgarrifosa pràctica de l’infanticidi de les nenes com vaig fer
fa un dies. Els polítics, la corrupció a tots els nivells, i algunes pràctiques aberrants com les que he citat abans fan que un país amb un potencial increïble ocupi el 128è lloc al ranking del desenvolupament humà (Índex de Desenvolupament Humà de les Nacions Unides). La pobresa extrema és apreciable tant a les ciutats com a les zones rurals.

Els que parlen de l’Índia com una superpotència mundial dubto que mai s’hagin passejat pels slums de Bombay o pels poblets remots on encara es viu sota règims feudals.

Us deixo amb algunes frases de Gandhi que m’han marcat, sense cap dubte una de les grans figures del segle XX:

"En cuanto alguien comprende que obedecer leyes injustas es contrario a su dignidad de hombre, ninguna tiranía puede dominarle."

"Ganamos justicia más rápidamente si hacemos justicia a la parte contraria."

"La causa de la libertad se convierte en una burla si el precio a pagar es la destrucción de quienes deberían disfrutar la libertad."

"La fuerza no proviene de la capacidad física sino de la voluntad indomable."

"La verdad jamás daña a una causa que es justa."

"Lo más atroz de las cosas malas de la gente mala es el silencio de la gente buena."

"No hay camino hacia la paz, la paz es el camino."

"No se nos otorgará la libertad externa más que en la medida exacta en que hayamos sabido, en un momento determinado, desarrollar nuestra libertad interna."

"Puesto que yo soy imperfecto y necesito la tolerancia y la bondad de los demás, también he de tolerar los defectos del mundo hasta que pueda encontrar el secreto que me permita ponerles remedio."

"Vive más sencillamente para que otros puedan sencillamente vivir."

"Lo mismo que un árbol tiene una sola raíz y múltiples ramas y hojas, también hay una sola religión verdadera y perfecta, pero diversificada en numerosas ramas, por intervención de los hombres."

3 comentaris:

Jaume Puig ha dit...

Gràcies per la cita. Una curiositat, aquest costum de comentar notícies a les 12h. diariament es comuna a totes les escoles del país? Em sembla que és molt interessant, per saber més enllà dels llibres el que passa de forma quotidiana.

Edu ha dit...

Em sembla que sí és costum fer-ho a totes les escoles una mica grans d'allà, una assamblea diària.

Jo ho vaig trobar fantàstic, A Shanti Bhavan a més cada dia es preparaven les notícies un grupet de nens diferent i les llegien davant de tothom, després els professors feien comentaris. I encara més, un nen anava assenyalant sobre un mapamundi el país al que feia referència la notícia. Sensacional.

La idea és educar ciutadans del món, mantenint la rica cultura d'allà evidentment. Però clar Shanti Bhavan és un projecte molt innovador i no es pot agafar de referència, vaig visitar altres projectes educatius molt més humils on no es fa res d'això.

Els nens i nenes de Shanti Bhavan són realment uns privilegiats.

Josep Maria Yago ha dit...

aquest dia vaig aprofitar per fer i enviar un escrit als diaris sobre la presència de l'exèrcit a centres d'ensenyament i recreatius.