18 de des. 2007

La trama de la vida


Acabo de llegir “La trama de la vida. Una nueva perspectiva de los sistemas vivos” de Fritjof Capra (Anagrama, 1998), i no m’he pogut esperar a comentar-lo.

Sempre tinc llistes de llibres que vull llegir, i aquest figurava en una des de ja fa uns quants anys. Finalment l’he llegit, i val a dir que ha valgut la pena.

Durant l’últim quart del segle XX ha anat sorgint un nou llenguatge científic sota diverses denominacions: teoria dels sistemes dinàmics, teoria de la complexitat, teoria del caos, dinàmica no linial, o dinàmica de xarxes entre d’altres. Aquestes disciplines treballen amb alguns conceptes clau com atractors caòtics, fractals, estructures dissipatives, autoorganització, emergència, xarxes autopoièsiques, etc. Capra fa un repàs a totes aquestes noves teories intentant donar d’alguna manera una resposta a la famosa pregunta “Què és la vida?” com ja va fer Erwin Schrödinger en el seu famós llibre homònim a la pregunta. El que intenta Capra doncs, és fer una síntesi completa que integri aquest nous descobriments (ara ja no tant nous, el llibre té 10 anys, tot i que segueix totalment vigent) dins d’un mateix context: una teoria emergent dels sistemes vius capaç d'oferir una visió unificada de la ment, la matèria i la vida... (casi res, no?).

Llegeixo sovint divulgació científica de tota mena, però aquest és un llibre especial, una obra de divulgació extraordinàriament important que orienta les fronteres actuals de les ciències de la vida. Segurament entraria dintre del meu podi personal de llibres de divulgació científica moderns juntament amb la impressionant obra “La nova ment del emperador” de Penrose i el famosíssim llibre “Breu història del temps” de Hawking.

A més ell llibre ara és de plena actualitat per les seves reflexions sobre ecologia profunda, la Teoria Gaia, i els principis de la interdependència ecològica, temes recorrents avui en dia pel problema del canvi climàtic.

Molt recomanable per tots els que disfruteu llegint ciència, en especial pels interessats en les ciències de la vida, tot i que el llibre toca temes molt diversos, des de matemàtiques fins a filosofia passant per cibernètica i intel·ligència artificial.

El llibre comença molt encertadament amb els versos de Ted Perry inspirats en el cap indígena Seattle:

Això sabem
Tot està connectat
com la sang
que uneix una família
El que li passa a la Terra
passa als fills i filles de la Terra
L'home no va teixir la trama de la vida
és una mera heura d'aquesta
el que faci a la trama
s'ho fa a si mateix.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo vaig llegir fa molt temps el TAO de Física del mateix autor, va ser un bestseller en aquells temps. Pel que dius aquest sembla bastant interessant.
Ricard